hela denna avdelning är en annons från Elskling

Därför ska du ta ett aktivt val för din el

Flera hundra procent dyrare el – helt i onödan.
Det kan hända om du inte aktivt väljer elavtal för hemmet.
– I praktiken ger man bort sina pengar, fast man egentligen hade kunnat spara slantarna, säger Fabian van Beirs, partneransvarig i Sverige hos jämförelsesajten Elskling.

EXTERN LÄNK: Jämför elavtal – byt på bara 8 minuter

En av tio svenskar får sin el via ett så kallat anvisningsavtal. Det innebär att hushållet inte valt något elavtal – samtidigt betalar man ett pris som elhandelsbolaget kan sätta hur de vill, kallat anvisningspris.– Bolagen vet förstås om detta och utnyttjar gärna det. Samtidigt vet inte gemene man att skillnaden mellan avtalen kan vara hundratals procent, säger Fabian van Beirs.

Men hur är det möjligt att elhandelsbolagen kan göra så här? Det grundar sig i att alla i Sverige har rätt till el. Van Beirs utvecklar:– Om du exempelvis flyttar är du tvungen att ha ett elavtal för den nya bostaden. Tecknar du inget avtal blir du anvisad till en leverantör, där du får betala ett anvisningspris. Därför kallas avtalsformen anvisningsavtal eller tillsvidareavtal.

 

”Gynnar dig som kund”

Du som kund är dock inte bunden av anvisningsavtalet, det sägs upp så fort du själv aktivt valt elhandelsbolag. Och besparingen kommer infinna sig omedelbart:– Det är ju väldigt bekvämt för bolagen när kunderna inte gjort något val, men så fort du väljer elavtal behöver de kämpa för att behålla dig som kund eller få dig som kund. Konkurrensen är stor och det pressar priserna, vilket gynnar dig som kund.

Hur tar jag reda på om jag har ett anvisningspris?– Det ser du på elräkningen, där finns all information. Räkningen är också bra att ha framför sig när man ska välja elavtal, eftersom man ska fylla i några uppgifter utifrån fakturan när man väljer.

 

Kan spara 1800 kronor om året

Ett sätt att välja elavtal är via Elskling, som sedan 2007 har hjälpt över 700 000 svenskar med nya avtal. På sajten samlas Sveriges alla 150 elhandelsbolag, du som användare behöver bara gå igenom fem enkla steg innan valet är genomfört. Rörligt eller fast elavtal är vanligast (se faktaruta).– Hos oss väljer ungefär 60 procent rörligt avtal. Förut var det mer 50/50 men vi ser på senare tid att folk föredrar det rörliga priset. Sett över tid har det varit lägre, även om det förstås inte finns några garantier att det förblir så.

I genomsnitt sparar Elsklings användare 1800 kronor om året på sitt aktiva val. Har man tidigare haft anvisningsavtal kan det bli ännu mer. Dessutom är elpriserna, tack vare en mild vinter, historiskt låga just nu:– Det är ett jätteläge att ta tag i frågan, nu går vi dessutom mot sommar och då brukar elpriserna sjunka, säger Van Beirs.

 

EXTERN LÄNK: Så tar du hjälp av Elskling – läs mer 

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies