Sydsvenskan

Annons

Ica Malmborgs

ICA Malmborgs firar 70 år av hållbar matglädje

3
När handlardottern Ella Malmborg och hennes make Arne flyttade in i en ny lägenhet på Mariedalsvägen i Malmö 1954 – och samtidigt tog över mjölkbutiken som hörde till, så räknade de nog inte med att deras namn fortfarande – 70 år senare – skulle förknippas med
matglädje, hållbarhet och lokala råvaror.

Eller kanske hade de en aning, för Arne var entreprenör ut i fingerspetsarna och nöjde sig inte med att bara driva en liten butik. Mot slutet av 1960-talet gick makarna Malmborg med i ICA-rörelsen, och under 60-, 70- och 80-talen öppnade de ytterligare fem butiker runtom i Malmö. När Arne hade som mest att göra drev han sex livsmedelsbutiker och ett antal andra verksamheter samtidigt.

Under 1950- och 60-talen skedde stora förändringar i de svenska hushållen: fler och fler kvinnor gav sig ut i arbetslivet, och med det förändrades också sättet som de gjorde sina matinköp. Ella och Arne Malmborg var snabba med att följa förändringens vindar. Butikerna de öppnade var toppmoderna snabbköp, där allt kunderna behövde fanns under samma tak men fortfarande med den manuella service de kände igen från de tidigare specerihandlarna. När storköpet på Erikslust öppnade 1966 ringlade sig köerna långa och Thore Skogman uppträdde – nya tider var på intågande och det skulle firas!

ICA-handlare i generationer

När Ella och Arne fick de tre barnen Agneta, Rickard och Christopher var det naturligt att de var delaktiga i föräldrarnas vardag i butikerna. Christopher, som nu driver ICA Malmborgs-butiken på Limhamn, minns med ett skratt hur han som femåring fick hoppa ner genom en lucka i golvet för att hoppa runt på tömda pappkartonger för att platta till dem.
– Efter väl förrättat värv var det någon i personalen som sträckte ner handen och halade upp mig på golvet igen, berättar han.

Och tredje generationen är förstås i full fart i ICA Malmborgsgruppen: Christophers barn Alexandra, Madeleine och Sebastian jobbar också i butiken. Innan Arne Malmborg gick bort sålde han de flesta av butikerna till butikscheferna, och även de drivs i flera fall nu av andra och tredje generationerna.

I Caroli-butiken började handlaren och styckaren Tom Lundin som färskvaruchef 1973. Åtta år senare tog han över Erikslustbutiken, som numera drivs av hans son Mats, som även han har ICA i blodet. Som 14-åring fick Mats sitt första sommarjobb på ICA Malmborgs, och Arne Malmborg höll ett vakande öga över handlarsonen. När Mats fortsatte jobba på sommarloven fick han prova på flera av butikerna och olika uppgifter, även att sitta i kassan.
– Arne såg till att inte klema bort vare sig Christopher eller mig. ”Handlarsönerna skulle hållas lite extra i örat”, sa han.

Carolibutiken i sin tur togs över av handlaren Per Tengberg, som började som springpojk för Arne Malmborg på Limhamn. Nu driver han butiken gemensamt med sina barn Max, Mia och Måns. Tuna-butiken i Lund drevs vid inträdet i ICA Malmborgsgruppen av Sten Nilsson och Bengt-Åke Billing, och idag är det Bengt-Åkes son Stefan och hans hustru Anna som driver den.

Alla de som tar över som handlare går först en gedigen utbildning i ICA-skolan utöver sina erfarenheter från att ha hjälpt till i butikerna sedan barnsben. Men att ha erfarenhet från just ICA Malmborgs-butikerna har gett dem alla en särskild känsla för de lokala matvarorna.

Alla samlas under mottot
”För maten, människan och miljön”, som är en direkt avspegling av Arnes och Ellas värderingar.

Arvet från Ella och Arne lever vidare

Idag är det sju butiker som ingår i ICA Malmborgsgruppen: Limhamn, Erikslust, Caroli, Mobilia och Emporia i Malmö samt Tuna och Clemenstorget i Lund. Alla samlas under mottot ”För maten, människan och miljön”, som är en direkt avspegling av Arnes och Ellas värderingar. I alla butiker som paret öppnade var det personlig service, högkvalitativa råvaror och skånska mattraditioner som var det viktigaste.

Att Malmborgsbutikerna accelererade sitt hållbarhetsarbete redan på nittiotalet innan andra i branschen har gett dem ett försprång. Idag är samtliga butiker i Malmö och Lund KRAV-certifierade och Svanenmärkta.
Butiken på Clemenstorget i Lund reserverade tio procent av hyllutrymmet för kravmärkta och ekologiska produkter långt innan ICA hade antagit en central miljöpolicy. Att handla från lokala leverantörer för att erbjuda kunderna kvalitetsvaror med korta leveranser och samtidigt stötta lokala företagare är en självklarhet för ICA Malmborgsgruppen. Den egna märkningen ”Lokalt från Skåne” gör det enkelt för kunderna att hitta de närproducerade godsakerna, ”För ett hållbart hav” och ”Vego” är andra egna märkningar som visar på hållbara alternativ, mat som inte ska vara krånglig att hitta.

Framåtsträvande innovatörer

De dignande färskvarudiskarna och den personliga servicen är som de alltid har varit, Ellas kräftrecept kokas fortfarande i butikerna varje augusti – och även framåtandan lever kvar. På 1960-talet var ICA Malmborgs först i Sverige med att sälja färdigförpackat kött över disk, under 1980-talet löste man in pensionstalonger tidigare än posten och hyrde ut videofilmer och på 2010-talet var de först med en helt MSC-certifierad fiskdisk.
År 2008 införde Tunabutiken konceptet Resurskocken, efter en idé från Anna Billing. Det innebär att personalen i köket tillagar färdiga rätter av varor som inte sålts eller har sorterats ut av utseendeskäl. Det gjorde att butiken kunde halvera sitt matsvinn, att man tilldelades Lunds kommuns miljöpris 2019 och att butiker runtom i hela Sverige har inspirerats att ta efter.

I början av 2000-talet anslöt sig Mobilia och Tuna. Mobilia-butiken öppnades 1968 under namnet Reveny och var då Sveriges största livsmedelshall, och Tuna-butiken startade som Lunds första moderna snabbköp 1972. Det senaste tillskottet i gruppen är Emporia, som gick med våren 2024. Johanna Isaksson som driver butiken passar fint in i gruppen då även hon delar Ella och Arne Malmborgs ideal och har byggt upp ett stort lokalt och ekologiskt sortiment.

ICA Malmborgs har nu under sju decennier arbetat för maten, människan och miljön genom att erbjuda skåningarna ett brett lokalt, ekologiskt och hållbart sortiment. Genom åren har de visat vägen och inspirerat andra att följa med, och så kommer de att fortsätta länge till.

FAKTA

ICA Malmborgs – För maten, människan och miljön

Lyfter skånskt mathantverk och klimatsmarta livsmedel med hjälp av märkningarna Resurskocken, Vego, För ett hållbart hav och Lokalt från Skåne.

Arbetar för en hållbar miljö med certifieringar och miljömärkningar, KRAV-märkta och ekologiska varor, svinnsmarta butiker och Resurskocken och el från svensk vindkraft.

Gör godare mat tillgänglig för alla genom inbjudande butiksmiljöer, manuella avdelningar, ett brett sortiment, matinspiration och catering.

ICA Malmborgsgruppen är en av regionens största privata arbetsgivare med sina 650 medarbetare.

EXTERN LÄNK: Till ICA Malmborgs