Sydsvenskan

Annons

Ica Malmborgs

Det osynliga hållbarhetsarbetet i din livsmedelsbutik

3
För den som vill göra medvetna och hållbara val i butiken har ICA Malmborgs tagit fram ett antal symboler som guidar kunderna i butikshyllorna. Men det är bara toppen av isberget när det gäller Malmborgs hållbarhetsarbete. Mycket syns inte i butiken men har stor påverkan i världen utanför, både på lokal och internationell nivå. Och allt börjar med de globala målen.

De globala målen visar vägen

Agenda 2030 löper som en röd tråd genom Malmborgsgruppens hållbarhetsarbete och butikerna inriktar sig framför allt på fyra av målen som är särskilt relevanta för Malmborgs och livsmedelsbranschen som helhet. Att vara drivande i klimatfrågorna är något Malmborgs sätter stor ära i.

Tidigt ute med miljösatsningar

ICA Malmborgs-gruppen består av sju butiker i Malmö och Lund. Alla har sin egen inriktning, men delar värderingar och sin gemensamma historia. Den första Malmborgs-butiken såg dagens ljus redan 1954 då Arne och Ella Malmborg öppnade sin butik på Mariedalsvägen i Malmö. Här kunde Malmöborna göra sina inköp av ofta lokalproducerade och närodlade varor. Precis den filosofi som gäller än idag inom Malmborgsgruppen: att erbjuda ett stort utbud av hållbara produkter. Under 80- och 90-talet var Malmborgshandlaren Lars Andersson i Lund banbrytande inom den svenska livsmedelshandeln med sitt nytänkande miljöarbete, och hans insatser påverkade branschen i en hållbar riktning som idag är allmänt vedertagen.

Familjen Malmborg – Christopher, Ella och Arne.

Mycket har förändrats sedan Lasse stod på barrikaderna för miljön. Men hans vilja att skapa en mer hållbar livsmedelsbransch sitter fortfarande i väggarna här, säger Ola Hollerup, butikschef på ICA Malmborgs på Clemenstorget i Lund.

Symboler i hyllan gör det lätt att välja rätt

Malmborgs erbjuder ett brett sortiment av klimatsmarta livsmedel och produkter, många med olika certifieringar och ursprungsmärkningar. För att ytterligare underlätta för kunderna att välja rätt i butikshyllan har de tagit fram fyra symboler som representerar olika fokusområden som Malmborgs anser vara särskilt viktiga för en hållbar livsmedelskonsumtion.

Butikens egna märkningar

Hela kedjan måste hålla för att vara hållbar

Malmborgsgruppen handplockar leverantörer som delar samma ambitioner inom klimat och hållbarhet. Målet är att kunna erbjuda det allra bästa när det gäller såväl kvalitet som lokalproducerade varor och eko. Och på motsvarande sätt vill Malmborgs uppfattas av producenterna som en butik där de hållbara produkterna kommer till sin rätt. Hållbarhet är en kedja där varje länk är lika viktig.

Vi är stolta över bredden i vårt sortiment och det är något vi vet att våra kunder uppskattar, valfriheten. Men samtidigt vill vi påverka där vi kan. Till exempel säljer vi sedan flera år endast ekologiska bananer, säger Ola.

Att driva butik klimatsmart

Inom Malmborgsgruppen är det medarbetarnas kunskaper som är stommen i hållbarhetsarbetet. Personal och avdelningsansvariga utbildas kontinuerligt för att de ska veta allt om butikens produkter och det övergripande hållbarhetsarbetet. En viktig del den hållbara anpassningen handlar om energi. Malmborgs har sedan länge enbart använt sig av grön el från svensk vindkraft. Utöver det så arbetar Malmborgs ständigt med att energieffektivisera butiksdriften genom att ha koll på det senaste inom teknikutvecklingen och hitta smarta sätt att hålla energiförbrukningen nere.

Social hållbarhet – lokalt och globalt

Som lokal livsmedelshandlare ligger det nära till hands att vara engagerade i kundernas vardag, men också att ge kunderna möjlighet att via Malmborgs påverka omvärlden. Malmborgs är involverade i flera initiativ och organisationer som kämpar för människor som har det svårt eller är i behov av stöd i olika former:

Skånes Stadsmission m fl
Varor som blir över från Resurskocken, och som fortfarande är av god kvalitet, hämtas upp och packas om av Skånes Stadsmission för att passa deras egna verksamheter som Matmissionen, kostnadsfria frukostar och matkassar till behövande. Varor skänks även till Hela Människan, Svenska kyrkan och Food2Change.

Det lokala föreningslivet
ICA Malmborgs hjärta slår för det lokala föreningarna och de stöttar bland annat FC Rosengård i Malmö och LUGI i Lund. Engagemanget i just idrottsföreningar handlar om att föreningarna motverkar stillasittande, håller barn och unga aktiva och hjälper dem att bygga en bättre grund för fysisk hälsa och välmående.

AjaBajaCancer
All pant som skänks via pantknappen i Malmborgs pantrum går direkt till AjaBajaCancers arbete med att underlätta vardagen för familjerna som lever med barncancer. Men det slutar inte där. För varje 50.000 kr som Malmborgs kunder skänker genom panten, toppar Malmborgs med 10.000 kr.

Så kontrolleras att butiken gör rätt

Certifieringar som till exempel Svanen, KRAV och MSC innebär att butiken kontrolleras regelbundet. Lever butiken inte upp till kraven så får den helt enkelt inte behålla certifieringen. Genom årliga NKI-undersökningar (nöjd-kund-index) får kunderna även själva tycka till om Malmborgs. Undersökningen blir en värdemätare, inte bara på utbud och service, utan även på hur hållbarhetsarbetet uppfattas av kunderna. Även fristående organisationer som OrganicSweden genomför egna mätningar av butikens utbud av ekologiska varor.