Njutcykla och gourmetvandra i Lottie Knutsons fotspår
Reseproffset Lottie Knutson har hittat sin skandinaviska favoritdestination. Följ med på en sensommarweekend mellan njutbara naturupplevelser och högklassiga konstutställningar i ett av Danmarks hemligaste hörn.

Läs mer om Jyllands hjärta här
Storstäder i all ära. När den tidiga hösten nalkas vill man ibland bara andas in den höga, friska lantluften och komma riktigt nära våra gamla skandinaviska kulturlandskap. Vad passar då bättre än den lite okända trakten Jyllands hjärta – lika perfekt som smørrebrød till en dansk ”frokost”.
En som hittade hem bland klassiska korsvirkeshus och härligt böljande hedar är reseproffset Lottie Knutson. Efter att ha rest runt många av jordens hörn, ville hon varva ner och landa nära hemmaplan – och hon gjorde det mitt i det danska sensommarlandskapet.
– Jag har verkligen fallit för det här levande och kuperade kulturlandskapet med sina aktiva jordbruk, häftiga museer och lite okända världsarv. Samtidigt gör närheten i Jyllands hjärta den till en trakt som gjord för att njutcykla och gourmetvandra i, säger Lottie Knutson.

Sillunch och slottsbesök
Regionen som går under namnet Jyllands hjärta sträcker sig mellan städerna Kolding, Vejle, Fredericia och Billund. Den senare är förresten en viktig knutpunkt, främst tack vare Danmarks näst största flygplats efter Kastrup.
Utgångspunkt blev Kolding, staden som ligger vackert vid fjorden och har ett starkt utbud när det kommer till kultur och minnesvärda upplevelser.
– En rundvandring med visning på Koldingshus är obligatorisk. Missa inte den fina museishopen. Slottet ligger vackert vid en sjö och har en enormt spännande bakgrund. Samtidigt är det, som nästan överallt i Danmark, möjligt att få sig en fantastisk lunchbuffé med hemlagade rätter. Sillen sticker ut, men även frikadellerna och jo, allt gott som vi svenskar förknippar med det danska köket.

Cykelvänliga höstdopp
Innan man lämnar Kolding tar man sig förstås en titt på stans äldsta hus, tipsar Lottie. Det röda korsvirkeshuset ligger bildskönt i Koldings historiska stadskärna.
Cyklingsvänlig är ett gemensamt ord för hela Jyllands hjärta. Och just nära Kolding kan året runt-sugna badare hitta långa vidsträckta sandstränder. Plocka ihop en picknick och slå dig ner på den vita sanden här någonstans i Lillebaelt naturpark – Danmarks största naturskyddsområde.

Sköna Skamlingsbanken
Härifrån är de inte heller långt att rulla vidare söderut mot Skamlingsbanken, som är annat än något att skämmas över.
– Det är ett naturskönt område som fångar det unika landskapet; med havet i fonden och där det också finns ett mycket häftigt designat och kombinerat museum och besökscenter som ligger liksom integrerat i kullarna. En supermodernistisk, prisbelönt byggnad som i sig är en kulturupplevelse.
Runt omkring i naturskyddsområdet och de för Danmark branta kullarna syns både cyklister och vandrare. Betande får och getter gör dem sällskap – och passerar man genom en söt liten skog möts man snart av den magiska utsikten över sundet Lilla Bält.

Vinmakare möter Arne Jacobsen
Ett ”måste” för den nyfikna kulturturisten ligger någon mil utanför Kolding. Efter att ha gjort ett självklart gårdsbutiksbesök hos hyllade vinmakaren Lindely, för övrigt en av de första och största danska vinproducenterna, står Trapholt på tur.
– Det är Jyllands eget Louisiana som ligger bedårande vackert med utsikt över Koldingfjorden. För entusiasten skulle jag nog säga att Trapholt är ett heldagsbesök som man kryddar med den vackra parken, en prisbelönt restaurang och en vass museibutik. Den permanenta utställningen håller hög kvalitet. Och vilka inredningsintresserade älskar inte Arne Jacobsen? På Trapholt kan man kika på hans fortfarande urmoderna och spännande sommarhus-modul, självklart fullt inredd med Arne Jacobsens egna möbler.
– I Jyllands hjärta är det verkligen korta avstånd mellan kultur, mat, boende – och den där genuina danska gästfriheten. Mycket njutning för pengarna, helt enkelt.

Lotties 5 hotellfavoriter
Bykrog med rum
Med cykelavstånd till stränderna ligger Sdr. Bjert Kro anno 1855. Här ryms sju fräscha rum med vitmålade takbjälkar. Loppismöbler och blommor från trädgården ökar romantikfaktorn, även om de flesta kommer för den goda maten. I trädgården växer kryddor, grönsaker och bär till kvällens meny med riktigt bra vinlista.
www.sdrbjertkro.dk
Bröllopsparens favorit
Den vitputsade herrgården Haraldskær Sinatur Hotel anno 1434 överträffar alla beskrivningar, det gäller både mat, dryck, rum och bemötande. Landskapet runt Vejle Ådal bjuder på gröna kullar och betande kor. Den som inte provar alla cykel- och vandringsleder följer chefskocken Ninna Bundgaard Christensen i jakt på vilda örter och bär. Mästerverken avnjuts sedan i korsvirkeshusets matsal.
www.sinatur.dk/haraldskaer
Bo som i en saga
Utanför Heddah Gaarden välkomnar några frigående hönor. Sänglinnet torkar i skogsbrynet och innergården doftar ros och tobaksblomma. Här sitter man och njuter en kopp kaffe eller ett glas rosé. Korsvirkes-längorna från 1828 har vasstak. Ägarinnan driver inredningsbutik, håller målarkurser och tar hand om de två bedårande rummen.
www.heddahgaarden.dk
Hygge-kro sedan 1756
Blunda och tänk dig en gemytlig dansk krog på landet, varmt röd med vasstak och god mat. Det låter som en dröm, men Tyrstrup Kro är ett högst levande värdshus. Här hänger Dannebrogen på svaj och ägaren hälsar välkommen i dörren. Krogen utanför Christiansfeld är själva sinnebilden av danskt hygge. Tillbyggnader för matsalar, sviter och rum är dessutom genuina och skapade med stor omsorg, precis som mat och dryck. www.tyrstrupkro.dk
Gemyt och världsarv
Mitt i Unesco-världsarvet Christiansfeld ligger Brødremenighedens Hotel från 1700-talet. Rummen är renoverade och de flera hundra år gamla trägolven är välskurade. Byns och brödraförsamlingens klassiska kakelugnar finns också bevarade. Maten är traditionellt vällagad och lokal.
www.bmhotel.dk

Missa inte:
Fredericia. En mysig stad som lockar med lika delar natursköna vandrings- och cykelleder som restauranger. Prova krogar som Oven Vande Ved Volden eller Ene.
Läs mer om Jyllands hjärta här
Resa hit:
Res enkelt till Jylland antingen via Fyn och Själland eller med färja från Göteborg eller Halmstad direkt till Jylland.Boka din resa till Jyllands hjärta