Upptäck Danmarks riviera – så vaskar du fram guldkornen
Den kallas guldkusten eller Den danska rivieran.
Alldeles oavsett är Nordsjälland en region rik på upplevelser.
Här väntar några av Danmarks charmigaste badhotell, krogar och kulturkickar.

Fler tips på aktiviteter på Nordsjälland hittar du här
Härliga hotell fullpackade med hygge. Kulturupplevelser att spara på sin personliga investeringsbank. Krogar med menyer att minnas.
Skälen är många att ta bilen eller båten över Öresund i vår och snirkla sig fram längs det läckra landskapet på Nordsjälland. Avstånden är korta men avtrycken djupa – en weekend tillsammans med några vänner hos vår goda granne på andra sidan sundet skapar lätt en längtan efter att vilja ha mer. Våren kommer tidigare till Danmark, och sköna maj kan verkligen vara magisk. Inte minst som man vet att det vankas spännande upplevelser i sköna miljöer.


Danmarks heta guldkust
Den danska rivieran börjar strax norr om huvudstaden och sträcker sig upp till den blinkande fyren i Gilleleje, innan den gör en vänstergir och bromsar in vid färjeläget i Hundested i väster. Längs denna gnistrande guldkust är solen lite hetare, badorterna mer bedårande och strandlinjen lite längre. Här väntar också ett praktfullt pärlband av upplevelser. Ta bilen, hoppa på regionaltåget, eller varför inte rulla hyrcykeln ombord. För nästan överallt väntar nyfikna nedslag med lång eftersmak.

Michelinmat och rödspätta
Utanför Holte, bara en halvmil från havet, hittas en av Danmarks just nu mest hyllade restauranger, Sölleröd Kro. Det vilar en anrik air över krogen, där den ligger på en vacker stenlagd innergård. Kökschefen Brian Mark Hansens klassiska franska rätter är matade med danska råvaror och har gett Sölleröds Kro en stjärna i Michelinguiden.
Lite längre norrut längs den själländska strandlinjen öppnar sig ständigt små flikar av hav. Solen tittar fram och några helglediga möter våren nere på stranden, medan andra tagit plats på privata bryggor. Här, bara några kilometer utanför Humlebaek med sin världsberömda konstmetropol Louisiana, ståtar Sletten. Längst nere vid fiskeläget med samma namn har Köpenhamnskrogen Formel B sitt avslappnade semesterhäng. En chosefri, lekfull matlagning utan tydlig geografisk avsändare, och med en levande meny präglad av närheten till havet och till vad de små fiskebåtarna kommer hem med varje morgon. Slettens rödspättafilé är alltid att rekommendera.

Konst i sikte
För den med konst i sikte lockar Louisianas utställningar. Under våren i Humlebaek vankas bland annat en unik utställning av Niko Pirosmani (1862–1918), som för första gången ställs ut i Nordeuropa. Märkligt kan tyckas, hur denna lusfattiga vagabond från Georgiens huvudstad Tbilisi plötsligt fick ett genombrott som naivist, nästan ett sekel efter sin död. Alla som charmas av Chagalls lite lekfulla enkelhet har mycket att hitta och se fram emot på Louisiana.

Sugen på första doppet? Vi åker lite längre norrut där några av Danmarks läckraste badhotell ligger. Gilleleje Badehotel har varit en självklar destination ända sedan invigningen av den gamla badstationen år 1895. Utsikten är fantastisk, där man från både de 25 dubbelrummen och det nyrenoverade wellnesscentret med sitt heta hamam kan se vågorna rulla in från Kattegatt och spana in Kullens fyr på andra sidan sundet.

Smäckra stränder vid fiskeläget
Efter Gilleleje vänder vägen västerut, och när man når de långa, smäckra stränderna är det dags att bromsa in vid fiskeläget Tisvildeleje. Här har det anrika strandhotellet, för övrigt från samma årgång 1895, tydligt inspirerats av Karen Blixens världsberömda resor i Afrika. Och det är svårt att inte fullständigt falla för de varma färgerna och inslagen av bambu och andra naturmaterial. Ägaren, den före detta internationella danske balettstjärnan Alexander Kölpin, köpte strandhotellet för 15 år sedan och gav alla 24 rum eget badrum och toalett.
Efter en riktigt lång promenad längs stranden just nedanför hotellet, och med tårna djupt nersjunkna i den varma sanden, är det dags att ta plats i den ljust ombonade matsalen där kökschef Jacob Höyer har skapat en helt årstidsanpassad 9-rättersmeny med mersmak.

Läckra Liseleje
Gråt inga salta tårar i onödan om Tisvildeleje Strandhotel skulle vara fullbokat. Mindre än en mil västerut väntar lilla Liseleje, en badort sedan 1936 när Liseleje Badehotel öppnade. Nu har man just slagit upp dubbeldörrarna på vid gavel mot havet efter en lång renovering – alla 16 rum har utsikt mot vattnet eller Strandvägen. Restaurangen Mamas & Tapas är kryddad med spanskinfluerade smaker. På eftermiddagen slår sig många gäster ner i Kaffehuset där man sitter vänd mot det mysiga badbytorget och äter söta frestelser från kafémenyn.

Gott från gården
Sugen på att prova en riktigt renodlad gårdsrestaurang? Ute på landet i Vejby, nära Tisvildeleje, är Rabarbergården Danmarks första så kallade Farm restaurant. Kort sagt en restaurang på bondgården. Här kommer det goda mathantverket verkligen till sin rätt. Råvarorna produceras direkt på gården, och alla i köket har full koll på varenda produkt som sedan skickas ut på tallrikarna. Rabarbergården har både lunch och middag, men passa på att lära dig mer om ekologiska trädgårdsodlingar under ett flitigt förmiddagspass.

Rofylld renässans
På väg tillbaka mot färjan eller bron ligger Hilleröd och Frederiksborg bra till. Här väntar lite rojalistisk yra med historisk twist. Frederiksborgs slott är Skandinaviens största och kanske mest imponerande renässansslott, färdigställt år 1620 på uppdrag av danske kungen Kristian IV. Här firar tinnar och torn ständiga triumfer och i det nationalhistoriska museet visas 500 år av dansk historia. Missa inte den ståtliga slottskyrkan med sina suveräna silverarbeten. Och nu när våren är här visar sig barockträdgården i sin allra snyggaste, samtida kostym.
Fler tips på aktiviteter på Nordsjälland hittar du här
