Så ska köerna till laddstationerna kortas
Fram till förra året ökade antalet elbilar i Sverige i jämn takt. Det har på många sätt varit en positiv utveckling, men har också inneburit ökad trängsel vid laddstationerna längs med de större vägarna. Så vad görs? Kommer tillgängligheten och smidigheten för elbilsägare att förbättras inom överskådlig framtid?

Bildtext
Att köra elbil kräver framförhållning
Till skillnad från fossildrivna bilar som snabbt och enkelt kan tanka på oräkneliga platser, behöver elbilsägaren planera sina laddstopp mer noggrant. Det finns gott om appar som visar var det finns lediga laddare, men det är ingen garanti, väl framme kan laddaren ha hunnit bli upptagen och det kan till och med ha bildats kö. Vid trafikintensiva tidpunkter som helger och semestrar kan ett laddstopp, om man har otur, spräcka även den mest generösa resplan. Och för den som kanske glömt att ladda bilen hemma över natten och vill snabbladda på väg till jobbet i Malmö eller Lund, är sen ankomst mer regel än undantag. Tack och lov pågår just nu utbyggnaden av laddinfrastrukturen i Sverige på bred front.
Elektrifieringen längs vägarna ökar
Enligt sina egna siffror nådde Circle K i februari 2025 målet om 1000 laddpunkter för lätta fordon. OKQ8, som idag är Sveriges största snabbladdningsnätverk med 100 laddpunkter, har som mål att erbjuda totalt 800 laddpunkter senast 2026. Men det är inte bara de traditionella mackarna som drar sitt strå till stacken till förmån för elbilsägarna. Även IKEA, som ju har en stor bilburen kundgrupp, planerar att installera totalt 700 laddpunkter i Sverige. Energiföretag som E.ON rullar också ut egna nätverk av laddstationer, och många kommuner bedriver egna projekt för att installera laddstolpar vid sina fastigheter till gagn för kommuninvånare och besökare.

1953. Bemannad bensinmack av märket Shell vid södra infarten till Malmö. I bakgrunden syns Dalaplan där det även låg en Esso-mack. Bild: Sydsvenskan.
Mackarnas återkomst
Även om tillgången på laddare ökar, måste elbilsägare fortfarande vara utrustad med ett stort tålamod och avsätta tid vid laddning. Så vad gör man med den tiden? Historiskt var bensinmackarna något av händelsernas centrum och minsta by med självaktning hade en. Här kunde man fylla på bensin och kaffe och få veckans skvaller. Idag är de flesta centralt belägna mackarna i Malmö och Lund borta, men vissa byggnader står kvar och utstrålar nostalgi med sin speciella mack-estetik (några är även på väg att k-märkas). Men, i en värld som snurrade allt fortare tynade alltså mackarna långsamt bort och ersattes av pumpar med kreditkortsmaskiner. Bilägarna ville tanka och köra vidare snabbt. Det går däremot inte med en elbil, oavsett hur effektiv snabbladdaren är. Detta har de större mackbolagen naturligtvis insett och satsar nu stort på mack 2.0.
Att tanka ska vara en upplevelse
I rask takt anpassas mackarna till elbilsägarnas behov av att kunna fylla tiden då de tvingas stanna på macken i väntan på att bilen laddas. Miljön runt själva laddstationerna förses med tak och sittplatser, utbudet i mackens butik ökar och cafédelarna byggs ut för att kunna erbjuda en avkopplande stund (och skapa merförsäljning för mackägaren såklart).
Så ja, köerna vid laddstationerna kommer sannolikt minska, men det kommer fortfarande ta tid att fylla upp sin elbil. Varmkorv någon?
Seriös biljournalistik sedan 1948 - här kan du börja prenumera på Teknikens världSå ja, köerna vid laddstationerna kommer sannolikt minska, men det kommer fortfarande ta tid att fylla upp sin elbil. Varmkorv någon?
Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se