Sydsvenskan

Annons

VisitCopenhagen

Njut av Köpenhamn som en kung – upptäck den danska huvudstaden i Kung Frederiks fotspår

3
Tronskifte i Europas äldsta monarki och hela den danska huvudstaden vibrerar av rojalistisk yra.
Samtidigt kryllar det av kunglig kuriosa i och runt hela Köpenhamn.
Häng med till några av huvudstadsregionens allra coolaste kungliga kvarter.

EXTERN LÄNK: Hetaste Köpenhamnstipsen här

Söndagen den 14 januari är för evigt inristad i den danska och nordiska historieskrivningen. Hundratusentals danskar och inresta rojalister trotsade den bitande vinterkylan och samlades i den danska huvudstaden för att bevittna det magiska mötet – när den danske kungen Frederik X för allra första gången mötte de jublande folkmassorna från balkongen på Christiansborg slott.

Den danske kungen Frederik X.
Foto: Dennis Stenild, Kongehuset

Låt nu folkfesten få fortsätta långt in på våren genom att besöka alla de makalösa miljöer som kännetecknar Köpenhamn, staden som under de två senaste decennierna flankerat kung Frederik genom att ha tagit klivet upp på översta tronen när det gäller arkitektur, design och gastronomi. Det är ju allt annat än en slump att Köpenhamn just nu firar triumfer som Arkitekturhuvudstad i världen, en imponerande tung titel man fått av Unesco.

EXTERN LÄNK: Massor med kul i Köpenhamn

Foto: Thomas Rousing

Dynamiska dragplåster i Köpenhamn

Tidlös design och arkitektur i absolut internationell toppklass har länge varit några av alla dynamiska dragplåster i den danska huvudstaden. Och vi blir allt fler som nyfiket nosar på de allra senaste trenderna inom stadsutveckling, arkitektur och design. Allt detta samtidigt som Köpenhamn vilar tryggt tillbakalutad i en miljö där den klassiska storstadens fina form får stå som fond.

Det är ju allt annat än en slump att Köpenhamn just nu firar triumfer som Arkitekturhuvudstad i världen

Foto: Daniel Rasmussen

Foto: Lukas Bukoven (t.v.), Marc Skafte-Vaabengaard

Här är några rojalistiska riktmärken i och runt Köpenhamn för dig som vill följa i Kung Frederiks fotspår:

Foto: Martin Auchenberg

Christiansborgs slott

Ställ dig på borggården framför balkongen och förflyttas ett par månader tillbaka till Kung Frederik X:s kröning. Innan slottet Amalienborg byggdes var Christiansborg det kungliga slottet, och fortfarande håller kungafamiljen audiens och har officiella banketter och möten i det pampiga palatset vid Prins Jörgens Gård. Här har danska kungar och drottningar huserat i över 800 år, och det är en kittlande känsla och tidsresa att glida runt inne i de stora salarna. Vill du väva in mer dramatik är det bara att återse den älskade danska favoritserien Borgen, som ju utspelar sig här i Danmarks politiska centrum kring landets statsminister och det danska Folketinget med sina 174 ledamöter. Blir man sedan hungrig eller sugen på ett glas är det bara att ta hissen 106 meter upp till restaurangen Meyers i Tårnet med sin vidunderliga vy över Köpenhamn.

Foto: Terry Mclaughlin

Amalienborgs slott

Störst chans att få en glimt att Kung Frederik, Drottning Mary och någon av de fyra barnen har man här på Amalienborg. De fyra rokokopalatsen från mitten av 1700-talet har varit hem till danska kungafamiljer sedan 1794, när Christiansborgs slott brann ner. Amalienborg är, kort sagt, en bedårande syn med de pampiga palatsen som ligger likt ett fyrklöver runt ett torg som krönts med en ryttarstaty föreställande Fredrik V. I ett av palatsen huserar Amalienborgmuseet där man kan tjuvkika på hur de kungliga arbetsrummen sett ut genom generationerna. Missa inte den fantastiska Fabergékammaren – och gå sedan ut på slottsplatsen och ta en titt på det kungliga livgardet med sina busiga björnmössor. Spatsera därefter långsamt ner mot kajen för att få en känsla av detta kosmopolitiska Köpenhamn.

Foto: Lukas Bukoven

Rosenborgs slott

Märkligt nog den danska huvudstadens kanske hemligaste högborg, trots sitt läckra läge mitt i trädgården Kongens Have. 1600-talsslottet Rosenborg med sina tinnar och torn skapades när kung Kristian IV ville ha en kunglig park mitt i staden. Fortfarande finns mängder med spännande kungliga artefakter att hitta här för oss besökare, som de danska kronjuvelerna och riksregalierna. Slottet, byggt i nederländsk renässansstil, är i dag Danmarks kanske mäktigaste museum för alla som snöat in på kunglig kuriosa. Förutom alla gnistrande gömmor i skattkammaren i slottets källare är den estetiskt utsökta riddarsalen ett måste. Missa inte den italienska stuckaturen i taket.

Kung Frederik och drottning Mary på balkongen på Christiansborgs slott.
Foto: Keld Navntoft, Kongehuset
Foto: Jacob Lisbygd

Copenhagen Marathon

Ett maraton kan vara nog så majestätiskt, åtminstone om en av deltagarna är den omtalat sportiga nya danska kungen. Copenhagen Marathon är tradition sedan år 1980. Frederik sprang sin första mara som kronprins för drygt 30 år sedan, efter att tidigare bara genomfört ett officiellt lopp på 10 km.

Sedan dess har han avverkat sex maratonlopp runt världen. I år går startskottet från den stora Faelledparken den 5:e maj och loppet följs som vanligt av hundratusentals nyfikna besökare. Några bra posteringar är vid Rosenborgs slott, Christiansborgs slott, Frederiksbergs Allé och utanför det bedårande biblioteket Den Sorte Diamant. Och vem vet, kanske vi även i år får se någon ur den danska kungafamiljen flämta förbi.

Foto: Henning Hjorth Christensen

Royal Run

Kung Frederik är som sagt en omvittnat passionerad löpare och friskus i största allmänhet. Bland annat brukade han som kronprins hämta upp barnen från dagis i en tillbakalutad lådcykel från Christiania. Loppet Royal Run skapades för sex år sedan som en hyllning till Frederik på hans 50-årsdag och ägde rum samtidigt i Danmarks fem största städer. Sedan dess har alltfler velat följa i Frederiks fotspår just den 20 maj. Royal Run har blivit en årlig tradition och ett sätt att få stora som små danskar på benen, därav de tre olika distanserna från en mile (1,6 km), via 5 kilometer till 1 mil.

Foto: Thomas Høyrup Christensen

Kronborgs slott

De drygt fyra milen mellan Köpenhamn och upp till Helsingör och svenskfavoriten Kronborg är kanske lite långt att jogga. Vilken tur då att tågen går snabbt och smidigt. Dessutom är det bara att plocka med sig hyrcykeln ombord. Världsarvsskyddade Kronborg är inte bara ett av Nordeuropas mest välbevarade renässansslott, skapat av den danske kungen Frederick II i slutet av 1500-talet, utan besöks året runt av kultur- och arkitekturintresserade från hela världen.

Dramat började förstås redan med Shakespeare’s Hamlet, och på Kronborg kan man välja en guidad tur och vandra runt bakom kulisserna, upp på vindarna och i alla hemliga rum. Dessutom får man lära sig varför dramatikern med stort D valde att förlägga spelplatsen för Hamlet just på Kronborg, utan att någonsin ha satt sin fot i Helsingör. Uppe på slottsmurarna saluteras också kungligheterna inför sina högtidsdagar. Så bli inte orolig om du hör 27 kanonsalvor under följande datum i vår: 16 april (Drottning Margarethes födelsedag), 2 maj (kungaparet bordar skeppet Dannebrog) och 26 maj (Kong Frederiks födelsedag).

FAKTA

Köpenhamn – Unesco World Architecture Capital

Köpenhamn har utsetts till arkitekturens världshuvudstad. Under hela 2024 hyllas den danska huvudstaden för sin både klassiska och nyskapande arkitektur och design. Följ med och hitta de riktiga pärlorna i det uppdaterade programmet.

EXTERN LÄNK: Se programmet här

Färjorna mot framtiden

Efter allt firande av Kong Frederik X är det sedan enkelt att stiga ombord på Öresundslinjen i Helsingör och ta färjan tillbaka till Sverige. Båtarna seglar var 20:e minut och det här är den snabbaste vägen mellan Sverige och Danmark. Färjorna färdas redan mot framtiden. Öresundslinjen trafikeras numera av världens två största eldrivna färjor: Tycho Brahe och Aurora. Laddningen sker enbart från fossilfria källor som sol, vind och vatten. Och tar du bilen med dig till Danmark laddar du smidigt ombord medan Kronborg närmar sig vid hamnen i Helsingör.

EXTERN LÄNK: Massor med kul i Köpenhamn

Film och foto: ÖRESUNDSLINJEN

Alla artiklar

Så upplever du Köpenhamn bäst från höga höjder

Så upplever du Köpenhamn bäst från höga höjder

Så upplever du Köpenhamn bäst från höga höjderVår i luften och den danska huvudstaden lockar med underbara utsiktsplatser på höjden. Här är sju sköna tips på takterrasser för den nyfikne.EXTERN LÄNK: Hetaste Köpenhamnstipsen här Redan resan över Öresund från...