hela denna avdelning är en annons från HSB Malmö

De samverkar för ett tryggare Möllevången

Möllevången och Triangeln ska bli en tryggare plats att både bo, verka och vara på. Samverkan är nyckelordet och flera stora fastighetsägare har engagerat sig i den beprövade modellen som är hämtad från framgångarna i Sofielund. HSB är med från start – och i bostadsrättsföreningen Stenbocken är engagemanget redan stort.

– Jag gillar Möllevången, det är fantastiskt. Men det pågår saker som vi inte vill ha här, säger Sven Sturesson som är vice ordförande i HSB brf Stenbocken vid Bangatan/Sofielundsvägen.

 

Stenbocken är en stor förening med 410 lägenheter och butikslokaler i fyra fastigheter nära Möllevångstorget. Just nu pågår en större upprustning av innergården och utemiljöerna – och det har väckt många tankar kring hur man samtidigt skapar en trygg miljö för de boende.

 

Sven Sturesson är invald i styrelsen för BID Möllevången. Han bor i HSBs bostadsrättsförening Stenbocken, som just nu håller på med en upprustning av utemiljön där de samtidigt tittar på trygghetsskapande åtgärder.

 

– Vi har till exempel funderat på om vi måste fortsätta ha staket, och kommit fram till att det behövs. En annan fråga är om vi ska ha kameror i garagen. Och vad gör vi åt utmaningen med personer som troligen håller på med knarkhandel eller liknande vid parkeringen? Vi skulle också vilja fräscha upp Bangatan här intill, gärna tillsammans med kommunen och andra fastighetsägare.

 

Samtidigt som det här arbetet pågick hos bostadsrättsföreningen Stenbocken så startade föreningen Fastighetsägare BID Möllevången och Sven Sturesson blev invald i styrelsen, liksom Michael Carlsson som är vd för HSB Malmö.

 

– Jag tror på civilsamhället som en viktig faktor. Nu har vi fått ett nätverk och ett forum att ta upp våra frågor i. Min förhoppning är att fler bostadsrättsföreningar går med så att vi kan lära av varandra, säger Sven Sturesson.

 

Området kring Möllevångstorget riskerar att bli Malmös nästa särskilt utsatta område. Det vill Fastighetsägare BID Möllevången förhindra.

 

Modell som gett resultat

Fastighetsägare BID Möllevången hade sitt första möte i januari. Det är en beprövad modell i Malmö. BID Sofielund startade 2015 och innebär ett nära samarbete mellan fastighetsägare, företag, kommun, boende, polis och forskning. Idag kan man visa att tryggheten har ökat och brottsligheten minskat i det utsatta området kring Sofielund och Seved, som finns med på listan över särskilt utsatta områden i landet.

 

– Vi ser positiva effekter och har en förhoppning om att området kan lyftas bort som särskilt utsatt inom kort. Alla kan nog uppleva att området har blivit tryggare, renare och snyggare, även om mycket arbete återstår, säger Hjalmar Falck som leder verksamheten.

 

BID står för Business Improvement Districts och är en amerikansk modell för områdesutveckling och samverkan mellan fastighetsägare. I Malmömodellen står BID samtidigt för Boende, Integration och Delaktighet. Den nya föreningen omfattar Möllevången, Rådmansvången, Södervärn, Triangeln och sjukhusområdet.

 

– Vi har fått signaler från polisen om att det här riskerar att bli Malmös nästa särskilt utsatta område. Det var utgångspunkten när vi startade, säger Hjalmar Falck.

 

Hjalmar Falck leder arbetet med BID Sofielund och BID Möllevången. Tanken är att arbeta tillsammans och knyta ihop områdena.

 

Fler ska vilja bo kvar

Kortfattat kan man säga att uppdraget går ut på att stötta det goda och mota bort det onda. Här finns mycket av Malmös puls med cirka 3 500 verksamheter, varav många restauranger – målet är att de oseriösa ska bort samtidigt som man vill behålla och stärka de seriösa.

 

Syftet är att skapa ett område som människor vill bo kvar i och känner sig stolta över. Viktiga mål är att få bort den öppna drogförsäljningen, liksom problem med utnyttjande av människor och svarthandel. Nedgångna fastigheter ska renoveras och anpassas till de boende.

 

– Det ska vara rent och snyggt och ordning och reda. Men vi ska samtidigt ta vara på och stötta kultur- och föreningslivet som finns här och vi är inte ute efter att få in oseriös fastighetsförvaltning. Vi vill ju folk ska bo kvar, det är ett viktigt mått för hur väl vi lyckas, säger Hjalmar Falck.

 

Vad kan ni göra konkret?
– Nu väntar ett gediget förankringsarbete. Vi ska få med föreningar och andra i arbetet, lyssna av varandra och kartlägga verksamheter och fastighetsägare kvartersvis. Längs gatustråken kan vi till exempel skapa möjligheter för popup-verksamheter och konstnärliga uttryck. Trygghetscertifiering av fastigheter är en annan åtgärd, för att skapa trygga och trivsamma boendemiljöer.

 

Hur lång tid tar det?
– Om ett och ett halvt år bör vi kunna se positiva signaler för Möllevången. Men det är ingen quick fix, räkna med fem till femton år innan man ser de stora förändringarna. Det här är inget projekt utan en långsiktig process som följs av forskare, där alla kan vara delaktiga.

 

HSB Malmö har varit engagerad i BID Sofielund sedan starten, trots att man inte har några egna fastigheter där, och kommer att vara det även framöver. Nu växlas arbetet upp ytterligare med BID Möllevången, där HSB har både bostadsrättsföreningar och hyresfastigheter.

 

– Det här är en intressant modell för långsiktiga lösningar. Jag tror på konceptet och det har ju visat sig att det fungerar. Målet är att skapa trygghet och det viktigaste är att få ett engagemang bland de boende. Därför vill vi gärna att bostadsrättsföreningarna i området blir medlemmar, säger Michael Carlsson.

 

Läs mer om BID Möllevången här

 

Läs mer om HSB Malmö och social hållbarhet 

 

Fastighetsägare BID Möllevången

• Ideel förening för fastighetsägare, företag, verksamheter, bostadsrättsföreningar och andra intressenter på Möllevången.

• Området omfattar Möllevången, Rådmansvången, Södervärn, Triangeln och sjukhusområdet.

• BID-modellen kommer från USA och Kanada och förkortningen står för Business Improvement Districts. I Malmömodellen står bokstäverna samtidigt för Boende, Integration och Delaktighet.

• Syftet är att genom samverkan mellan fastighetsägare, myndigheter, lokala verksamheter, forskare och boende öka tryggheten och minska brottslighet, skadegörelse och nedskräpning.

• Fastighetsägare BID Möllevången har nyligen bildats och valde sin första styrelse den 27 mars vid ett extra årsmöte. Läs mer här.

 

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies
Cookie-val