hela denna avdelning är en annons från HSB Malmö

Nu kommer Boguiden – känner du till alla regler?

Är det tillåtet att ha ormar i lägenheten? Hur sorterar man sopor rätt och vem ska rensa golvbrunnen? Med första hyreskontraktet kommer en rad skyldigheter som många inte har koll på. Boguiden ger hyresgäster svar på stort och smått – testa här om du själv känner till allt.

Tvättstugan och miljöhuset. Det är två platser i bostadsområden som ofta ger upphov till oändliga diskussioner hyresgäster emellan.
 
För många är det inte självklart att veta vad som förväntas av en då man bor i ett flerbostadsområde. Därför har Malmö stad tagit fram Boguiden tillsammans med HSB Malmö och andra fastighetsägare.
– Det här är ju inget som man lär sig i den vanliga skolan, men ändå antas veta, säger Linus Walldén, förvaltare hos HSB Malmö.
 
Boguiden vänder sig främst till dem som aktivt söker sin första lägenhet. Men även till den som precis flyttat in. Här får man grundläggande information om både sina egna och hyresvärdens rättigheter och skyldigheter – på ett lättsamt sätt.
Utformningen är en boenderesa där man får lära sig allt ifrån hur man söker en bostad till kontraktsskrivning och vad som gäller om man flyttar ut. Det ska vara enkelt att förstå med mycket bilder, röst som förklarar och den finns tillgänglig på tre språk, svenska, engelska och arabiska.

 


 
Och vem vet hur man luftar ett element, fixar stopp i handfatet eller byter säkringar – om man aldrig har gjort det förut? Därför innehåller guiden också kortare filmer som lär ut olika praktiska saker. Här finns även en ordlista som förklarar svåra ord på vägen – som avflyttningsprotokoll och fuktspärr.
Linus Walldén tycker det här är ett bra sätt att informera nya hyresgäster.
– Alla får en mängd papper med svår text när de flyttar in. Nu kan vi dela länken till Boguiden med dem, säger han.
 
Läs mer om bokunskap och HSB Malmö här
 

Visste du att

• Du måste betala hyran i tid – det är alltid hyresgästens ansvar oavsett om man fått hemskickat en hyresavi eller inte.
• Om du sätter upp en pool eller studsmatta på allmän mark så kommer hyresvärden att ta bort den eftersom det är deras ansvar om en olycka skulle hända.
• Det är tillåtet att ha ormar och spindlar som husdjur i en lägenhet, men du måste ha godkännande av miljöförvaltningen i Malmö stad.
• Det är inte tillåtet att förvara saker i trapphuset, såsom cyklar, barnvagnar, rollatorer, skor och dörrmattor eftersom det medför en stor brandrisk.
• I garaget får du bara parkera kördugliga personbilar, motorcyklar och mopeder. Du får inte använda garaget som förråd eller verkstad.
Källa: Boguiden hos Malmö stad i samarbete med MKB, HSB, Stena Fastigheter, Trianon och Rosengårds Fastigheter.
 
Här kommer du direkt till Boguiden

 

HSB Malmö

• 50 000 medlemmar
• 8 000 bosparare
• 30 000 lägenheter som tillhör en HSB Bostadsrättsförening
• 2 200 hyreslägenheter
• Medlemsägd ekonomisk förening
• Bygger, äger och förvaltar fastigheter i Malmö, Burlöv, Lomma, Trelleborg, Vellinge och Svedala.

 

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies
Cookie-val