hela denna avdelning är en annons från HSB Malmö

Snart 100-årsjubileum – här byggdes första HSB-huset i Malmö

Mycket har hänt sedan HSB byggde sina allra första bostadsrätter i Malmö 1926. Men tänket är detsamma idag – det ska finnas bra bostäder som passar medlemmarnas behov. Därför bygger man även hyreslägenheter i bland annat Hyllie, men bojkottar kategoriboenden.

Läs mer här om HSB Malmö
 
Visste du att det var HSB som uppfann sopnedkastet? Och den gemensamma tvättstugan i källaren? Och att man anklagades för att bygga lyxlägenheter med för hög standard.
”Hälsobostäder åt alla” var mottot när allt startade för snart 100 år sedan. HSBs första hus i Malmö var bostadsrättsföreningen Ulrika i korsningen Föreningsgatan-Exercisgatan. Vid inflyttningen 1926 ansågs huset vara banbrytande med sina små funktionella lägenheter där det fanns både varm- och kallvatten och dusch.
 
I dag finns det 30 000 lägenheter i Malmöområdet som tillhör en HSB-förening och nybyggnadsprojekten är flera. Att bygga med bra standard är fortfarande lika viktigt.
– Vi bygger inte bara lägenheter utan stannar också kvar och förvaltar dem i framtiden. Då vill vi förstås att de ska hålla bra, säger Marcus Johansson, fastighetschef på HSB Malmö.

 


 
– Det innebär att vi bygger med god standard och bra planlösningar. Vi väljer kvalitet på fasader och inga imitationer, golven ska till exempel vara i trä och inte laminat. Lägenheterna ska vara utrustade med diskmaskin och digitaliseringsgraden god, man ska kunna boka sin tid i tvättstugan i mobilen.
 
När HSB bildades 1923 i Stockholm var det för att motverka bostadsbristen, bygga bra och billiga bostäder till sina medlemmar och vara en motvikt till de privata hyresvärdarna. Här skulle vinsten gå tillbaka till verksamheten, och så är det fortfarande.
HSB håller också fast vid sitt uppdrag att hjälpa medlemmarna till ett bra boende. Eftersom medlemmarna har olika behov är variationen stor. Från spektakulära Turning Torso och den restaurerade funkispärlan Peterstorp på Ribersborg – till en nyligen inköpt fastighet vid Nobeltorget med enbart små hyreslägenheter.
 
– Malmö var en av de första HSB-föreningarna som började bygga hyreslägenheter när efterfrågan på bostadsrätter gick ner. Eftersom vi alltid har byggt det våra medlemmar har behov av så var det en självklar lösning, säger Marcus Johansson.
Bostadsrätterna är fortfarande i fokus men idag äger HSB Malmö även 2 200 hyresrätter och har siktet inställt på fler. Man köper både äldre fastigheter och bygger nytt, bland annat i Hyllie.

 


 
– Vi värnar om att fler ska kunna äga sitt boende, men idag finns det en stor grupp som är utelåst från ägande och vill hyra sin bostad.
– Därför vill vi att det andra amorteringskravet som infördes ska avskaffas. Bostaden är en grundtrygghet och vi måste få in de unga på bostadsmarknaden, säger Michael Carlsson, vd på HSB Malmö.
Det är också medlemmarnas val att HSB Malmö inte bygger kategoriboenden, som studentbostäder och seniorboenden.
– När vi har frågat våra medlemmar så vill de bo blandat och vi tycker det är viktigt för samhällsutvecklingen också att olika grupper bor tillsammans, säger Michael Carlsson.
 
Visste du att HSB står för Hyresgästernas Sparkasse och Byggnadsförening? Här kan du läsa mer om HSBs historia och syfte
 

HSB MALMÖ

• 50 000 medlemmar
• 8 000 bosparare
• 30 000 lägenheter som tillhör en HSB Bostadsrättsförening
• 2 200 hyreslägenheter
• Medlemsägd ekonomisk förening
• Bygger, äger och förvaltar fastigheter i Malmö, Burlöv, Lomma, Trelleborg, Vellinge och Svedala.

 

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies