hela denna avdelning är en annons från HSB Malmö

Hemma hos: Återbruk och retrokänsla i Elins nya hem

Redan i hallen får besökaren en känsla av trivsel. Elin Söderblom och hennes två katter Mumsan och Sigge är nyinflyttade i en av HSB Malmös återbrukslägenheter.

Medan Elin fyller de väggfasta gamla skåpen med sina saker kollar katterna in badrummet.

-Vi känner oss redan hemma. Lägenheten känns personlig med sina fina retrodetaljer, säger Elin och visar skåpsbeslag, lister, nyslipad parkett och stuckaturen i taket.

-Jag föll främst för charmen och tycker också om att inredningen är återvunnen. Det gör lägenheten ännu bättre, att det finns ett miljötänk.

 

 

Det nya hemmet på Dalaplan är lite mindre än hennes förra men mer välplanerat.

-Min förra lägenhet på Värnhem var mer opersonlig och lik alla andra. Här passar mina möbler och prylar in mycket bättre.

Hon bjuder in oss i vardagsrummet som har högt i tak. Elin Söderblom är extra stolt över att mormor och morfars taklampa i jugendstil passar så fint i miljön. I ett inbyggt skåp från förr får det plats mycket prylar. Här göms också proppskåpet på ett smart sätt.

-Jag gillar femtio- och sextiotalet. Föredrar mycket färg men tycker att det är bra att lägenheten ändå är vitmålad.

 

Balkongen känns som bonus. Elin öppnar med hjälp av det gamla handtaget som bevarats och berättar att där ute kommer det att bli lyktor och blomstergirlanger i konstmaterial så småningom.

Men först är det mycket pyssel kvar inomhus. I köket ser man att hon har skålat och gratulerats av vännerna till den nya lyan. En blomsterbukett står på den återvunna diskbänken som stämmer överens i stilen med de äldre luckorna som fått ny yta.

-Nu vill jag få min barbänk på plats för att kompisar ska kunna hänga hos mig igen när jag lagar mat, säger Elin och avslöjar att maträtten ofta heter “kylskåpsrens” men att det alltid blir väldigt gott med mycket grönsaker.

-Jag vill att vännerna ska känna sig hemma här.

 

Det gamla städskåpet har blivit ett rymligt skafferi. Diskmaskinen liksom spisen är ny och passar perfekt. I fönsterkarmen står den moderna kaffekokaren och väntar på besök.

Katterna Mumsan och Sigge tassar över det schackrutiga köksgolvet och verkar visar vägen mot badrum och sovrum som ligger på varsin sida om hallen.

Sovrummet är litet men lätt att möblera eftersom man har tänk till när det gäller dörrens placering.

I det kakelklädda badrummet är katternas låda inbyggd i ett skåp. På dörrens insida har man sparat en gammal skylt med skötselanvisningar som troligen är från när huset var nybyggt.

-Jag är väldigt nöjd med allt. Den återvunna inredningen gör att lägenheten känns gedigen, säger Elin som tycker att köket är det bästa.

-Det blir så himla personligt och som att det verkligen är mitt.

 

 

Elins råd när man bestämmer sig för ett nytt hem:

-Gör en lista med vad du önskar att lägenheten ska ha. Jag ville ha balkong och tillräckligt stort badrum för katternas skull. Deras låda måste få plats.

-Tänk inte bara att objektet är fint. Försök att se dig själv i lägenheten. Kommer jag att trivas här?

 

Fakta: 

Elin bor i en tvåa på 58 kvadratmeter vid Dalaplan. Lägenheten är en så kallad återbrukslägenhet i HSBs bestånd. Hon är nyinflyttad i sin hyreslägenhet och fortsätter att bospara hos HSB för framtida behov.

Med HSBs bosparande kan Elins pengar att växa. Hon har chans till förtur till hyresrätter och nybyggda bostadsrätter i hela Sverige.

 

Här kan du läsa mer om hur du bosparar med HSB

 

Återbruk med tanke på trivsel och miljö

Elins lägenhet på Dalaplan bjuder både på trivsel och en rad miljöfördelar. Projektet med återbrukslägenheter har kommit att engagera både de boende och personalen på HSB Malmö.

 

-Det här är ett nytt tänk för alla och som har fallit väldigt väl ut. Vi vill minska klimatavtrycket och försöker ta tillvara så mycket som möjligt utan att ge avkall på standarden när vi renoverar våra lägenheter, säger Maria Nilsson som är hållbarhetskoordinator på HSB Malmö.

 

Kollegan Jörgen Åkesson som är projektledare för renoveringen av Elins hus på Dalaplan säger att det handlar om enkla saker som inte är särskilt kostsamma men som ger mycket gott resultat.

 

-När vi målade trappen i huset letade vi efter tidstypiska färger som passade huset. Och dessutom uppmanade vi målarna att kolla i sina förråd för att använda färg som man redan har hemma och inte bara köpa nytt, säger Jörgen Åkesson.

 

I lägenheterna tar man tillvara allt som går att spara. I Elins fall handlade det om dörrar, parkettgolv, köksskåp och en rad tidstypiska detaljer från när huset byggdes 1937. En del justeringar i köket gjordes för att hålla modern köksstandard. Till exempel höjde man diskbänken och installerade diskmaskin.

 

-När vi planerar för en renovering tänker vi också framåt för att nästa renovering ska bli mer hållbar. I Elins kök var vi tvungna att lägga ett nytt golv som valdes med tanke på så låg klimatpåverkan som möjligt. Nu blev det schackrutigt med utbytbara plattor. Vi kan i framtiden enkelt byta de plattor som behöver bytas.

 

Planen är att HSB Malmö ska bidra till att skapa en återbruksmarknad i Malmö där olika aktörer kan dra nytta av varandra.

-Framtiden handlar om omtanke både om hyresgäster och miljö. Det har även lett till en rad förslag kring utemiljöerna. Vi vill till exempel plantera växtlighet som bidrar till den biologiska mångfalden, ta tillvara regnvatten, ordna odlingslotter och bygga fler bikupor. Maria och Jörgen ser att människor allt mer stannar hemma på sina egna gårdar i kvarteret och att utemiljön därför blir viktig.

 

-Folk vill vara med och greja och skapa trivsel vilket vi tror bidrar till att man blir mindre flyttbenägen och stannar längre.

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies
Cookie-val