hela denna avdelning är en annons från HSB Malmö

52 nybyggda hyresrätter i historiskt kvarter mitt i Malmö

Hyreslägenhet eller bostadsrätt? Valet är fritt om du vill bo i en av HSBs nybyggda lägenheter i stadsdelen Sorgenfri mitt i Malmö. För första gången blandar HSB Malmö de båda upplåtelseformerna i ett och samma kvarter. Bosparare har förtur till de 52 hyresrätterna som är klara för inflyttning i februari 2021.

Det är nya spännande kvarter som håller på att växa fram på Sorgenfri. En gång var det här en viktig plats för industrin – nu ska området mitt i city bli ett föredöme för hållbar stadsutveckling med runt 2 500 nya bostäder.

Utöver bostäderna kommer här att finnas utrymme för kreativitet och kulturliv, bland annat i de gamla spårvagnshallarna, Båghallarna, som bevarats och rustats upp för att användas till konstutställningar och ateljéer.

 

I ett av kvarteren bygger HSB Malmö både hyres- och bostadsrätter och totalt blir det 107 nya lägenheter med inflyttning kring årsskiftet. Intresset för bostadsrätterna i HSB brf Konduktören har varit stort och nu är det dags att anmäla sitt intresse till de 52 nybyggda hyresrätterna – där den som bosparar hos HSB har förtur.

 

– Det innebär att vi kan erbjuda HSBs bosparande medlemmar en möjlighet att välja den boendeform som passar dem bäst på en central adress i Malmö, granne med det pittoreska S:t Knut, säger Johanna Hogell Sallhag, försäljningsansvarig på HSB Malmö.

 

Det här är precis vad hållbar stadsutveckling handlar om. Genom att ha en mix av bostäder, både vad gäller utformning och upplåtelseform, så skapas en mångfald där människor med olika intressen, bakgrund, ålder och livssituation kan bo tillsammans. Det ger social hållbarhet och skapar rörlighet på bostadsmarknaden.

 

Den gemensamma gröna innergården bjuder in till social samvaro och möjlighet att lära känna sina grannar.

 

– Den här variationen vill Malmö stad ha på Sorgenfri och därför delades kvarteren upp i halvor där byggherrarna fick varsin halva. I och med att HSB Malmö kan bygga både bostadsrätter och hyresrätter så tilldelades vi ett helt kvarter, säger Johanna Hogell Sallhag som ser att intresset för att bo här är brett med såväl barnfamiljer som äldre.

 

– Om man till exempel börjar med en hyresrätt och trivs i den och i kvarteret så kan man ju välja att sedan köpa en bostad på andra sidan av den gemensamma gården. Då kan man använda sig av de dubbla förturer som HSBs bosparande ger, säger hon.

 

Namnet på HSBs kvarter är Spiggan – som man kallade spårvagnen i Malmö en gång. Det har inspirerat OpenStudio arkitekter i utformningen av kvarteret eftersom de tycker att en spårvagn både ger klassiska och moderna associationer. De varierade husen har fått både klassiska detaljer som tegel, sadeltak och en stadsmässig småskalighet, och mer moderna inslag som takterrasser, stora fönster och modernistiska kuber.

 

För HSB Malmö blir det första gången som man blandar sina hyres- och bostadsrätter i ett och samma kvarter så här. Tanken är att den gemensamma innergården ska bli en social och trygg plats för alla som bor där, med en grön miljö där det är enkelt att säga hej till och lära känna sina grannar.

 

– Gård och källare blir en gemensamhetsanläggning för alla, där också förvaltning och skötsel är gemensam. Kostnaden delas upp efter andelstal, men genom att HSB är den gemensamma förvaltaren så ser vi att såväl hus som gård kommer att tas omhand på bästa sätt, säger Johanna Hogell Sallhag.

 

Vill du ha förtur till HSBs hyreslägenheter? Läs mer om hur det fungerar att bospara.

 

Fakta: HSB Spiggan

• HSB Malmö bygger totalt 107 lägenheter med både hyres- och bostadsrätter i samma kvarter på Sorgenfri, vid Industrigatan intill S.t Knuts väg.

• I HSB brf Konduktören blir det 55 bostadsrätter, varav 52 år sålda. Inflyttning i december 2020.

• De 52 hyresrätterna byggs och ägs av HSB Malmö. Storleken på dem blir varierande, från ettor till fyror. Inflyttning i februari 2021.

• Hela kvarteret får gemensam innergård och underjordiskt garage för bilar och cyklar.

Läs mer här om HSB Malmös hyresfastigheter och se var de finns.

 

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies
Cookie-val