hela denna avdelning är en annons från HSB Malmö

Åtgärderna som sparade miljoner åt föreningen

Det finns stora pengar att spara för bostadsrättsföreningar som börjar se över sin energianvändning. Det vet HSB brf Elisetorp i Arlöv. Här är åtgärderna som gjorde dem till Årets Energibästa Bostadsrättsförening.

HSB Malmö har lanserat tävlingen som ska få bostadsrättsföreningar att sporra och inspirera varandra till att förbruka mindre energi. Först ut att vinna priset är HSB brf Elisetorp i Arlöv. Det är en stor förening med 390 lägenheter i tre hus som är byggda 1964-1967.

 

–Starta med att göra en ordentlig inventering på vad som finns och vad som behöver bytas ut. Och vänta inte med åtgärderna ända tills ni måste, vi ligger alltid steget före, säger Agneta Klinth, ordförande i Elisetorp som ett tips till andra.

 

I hennes förening pågår ett ständigt arbete med att leta energitjuvar. Och mycket är redan gjort. Hon berättar om den senaste stora åtgärden som de beräknar ska sänka värmekostnaden med minst 75 procent – vilket är 1,9 miljoner kronor per år i besparing.

 

–Vi började med att byta ut alla radiatorer, sen installerade vi bergvärme. Slutbesiktningen gjordes  i början av året och vi är lite försiktiga i vår gissning nu i början när vi inte riktigt vet hur stor besparingen blir. Men vi har sett andra föreningar som gjort en besparing på upp till 92 procent, säger Björn Cederslätt som är vicevärd.

 

–Redan i mars kunde vi se att energiförbrukningen sjönk, och nu i höst när värmebehovet ökade blev det en störtdykning.

 

Bergvärmen gav snabbt resultat.

 

Visst var det en stor investering på 17 miljoner kronor och den ska betalas, så några sänkta avgifter blir det inte för de boende trots besparingen.

 

–Det kostar ju att spara. Men vi har en god ekonomi och höjer väldigt sällan avgifterna, säger Agneta Klinth.

 

Arbetet med att borra 37 hål på 350 meters djup tog 14 månader och visst var det påfrestande för alla när det pågick. Agneta Klinth vill därför passa på att ge en eloge till alla boende som stod ut med maskiner och gropar.

Elisetorp var också tidigt ute med solceller, för fem år sedan, och Björn Cederslätt berättar om andra energiåtgärder som alla har gett resultat. De har till exempel bytt all belysning till LED-lampor, bytt ut tvättmaskinerna till mer energisnåla varianter och likaså hissarna.

 

Elisetorp har även satsat på 30 laddstolpar.

 

Är det inte svåra beslut för en styrelse?

 

–Nej vi har öppna samtal på styrelsemötena och tillsätter en arbetsgrupp, sen bjuder vi in och tar hjälp av vår konsult eller HSBs experter, säger Agneta Klinth.

 

Vinsten till Årets Energibästa Bostadsrättsförening är en energibesiktning, det vill säga genomgång av fastigheten, identifiering av energibovar och åtgärdsförslag, till ett värde av 10 000 kronor.

 

–Vi ser att även föreningar som drivit igenom mängder av optimeringsåtgärder i regel fortfarande har en del energibovar kvar i sina fastigheter. Därför är priset en energibesiktning med en av oss energikonsulter från HSB Malmö. Jag har besökt otroligt många föreningar och fortfarande inte stött på någon där allt är optimalt intrimmat och energimässigt fulländat – det finns alltid potential, säger Adam Diebig, projektledare Energi på HSB Malmö.

 

Tips på hur du själv enkelt kan minska din energianvändning.

 

FAKTA:

Årets Energibästa Bostadsrättsförening

• Nytt årligt energipris som instiftats av HSB Malmö.

• Samtliga bostadsrättsförening med tjänsterna driftsuppföljning, energiförvaltning och energiavtal hos HSB Malmö är automatiskt med i tävlingen.

• Priset går till den förening som har minskat sin användning av köpt energi, alltså el och värme i kWh/m2, mest procentuellt under året.

• Vinsten är en energibesiktning värd 10 000 kronor.

• 2020 års vinnare är HSB brf Elisetorp i Arlöv.

 

Motiveringen:

”Genom sitt engagemang och driv har styrelsen i HSB brf Elisetorp lyckats lotsa den stora bostadsrättsföreningeni Arlöv till vinst i tävlingen. Under 2020 har föreningen kapat sin användning av värme och el med närmare 30 % jämfört med året innan. Det gör dem bäst i klassen när vi nu summerar driftåret 2020. Att föreningen vågar satsa på energieffektivisering och hållbarhet är inget nytt, det har man visat tidigare.”

 

Vill din förening också spara på miljön och driftskostnaderna? Läs mer här.

 

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies
Cookie-val