hela denna avdelning är en annons från HSB Malmö

Så kommer du åt en attraktiv hyresrätt i Malmö

Vägen till ett förstahandskontrakt i Malmö kan vara lång och svår. Vad få vet om är att det finns 2 200 hyreslägenheter som du kan få förtur till genom att bospara hos HSB. Här finns något för de flesta, som en varsamt renoverad funkispärla på Ribersborg, vackra sekelskiftesvåningar i Rörsjöstaden och nyproduktion i Sorgenfri.

– Många förknippar HSB enbart med bostadsrätter. De känner inte till att vi även satsar på hyresrätter, både genom att köpa äldre fastigheter och bygga nytt, säger Matilda Bergh, uthyrare hos HSB Sundsfastigheter.

Totalt i Sverige har HSB cirka 27 000 hyresrätter och 2 200 av dem finns i Malmö, Trelleborg och Svedala. Säkraste vägen för att komma över ett förstahandskontrakt till någon av dem är att börja bospara.
 

”Det lönar sig att börja bospara när man vill ha en hyreslägenhet”, säger Matilda Bergh.

 
– Alla kan söka lägenheterna på vår hemsida, men bosparande medlemmar får välja först. Den med flest bosparpoäng får lägenheten, säger Matilda Bergh.

Hur många poäng som krävs avgörs av hur många som är intresserade av just den lägenheten, så det kan variera. Och bosparandet är inte knutet till någon ort, utan förturen gäller alla HSBs hyreslägenheter i hela Sverige.
 
– Därför lönar det sig att börja bospara tidigt till sina barn och barnbarn. Då har de möjlighet att få ett förstahandskontrakt på sina poäng den dag de flyttar hemifrån, kanske för att studera. Här i Malmö har vi många bra mindre lägenheter, säger Matilda Bergh.

HSB Malmö är en av de största hyresvärdarna i Malmös innerstad, men har hyreslägenheter i de flesta områden. Från spektakulära Turning Torso i Västra hamnen till Hyllie och Limhamn.
Variationen är stor för att ha något som passar de flesta – såväl geografiskt som när det gäller stil och storlek. Här är tre exempel.
 

Funkisdetaljerna har tagits väl tillvara vid renoveringen av Peterstorp på Tessins väg.

 

Peterstorp – renoverad funkispärla på Ribersborg

Att komma in i en våningarna här har jämförts med att stiga in i en stringhylla.

Den arkitektoniska klenoden med 60 lägenheten vid Tessins väg uppfördes 1938. Inspirationen är hämtad från Le Corbusier och huset är ett av Sveriges internationellt mest kända exempel på funktionalistisk arkitektur. Alla lägenheter i huset är unika och har originella planlösningar, bland annat med spektakulära entresolvåningar på 2,5 etage.

1999 köpte HSB Malmö Peterstorp och vintern 2014 påbörjades en varsam renovering av huset i samarbete med en byggnadsantikvarie. 2016 var renoveringen klar och stor omsorg har lagts vid att värna om husets unika och tidstypiska detaljer samtidigt som det har anpassats efter moderna förhållanden.
 

Fina innergårdar hör till en del av sekelskiftesfastigheterna i Rörsjöstaden, som här på Stenbocksgatan.

 

Rörsjöstaden – vackra sekelskiftesvåningar

Kakelugnar, högt i tak, stuckaturer, stora fönster och andra tidstypiska sekelskiftesdetaljer.
I Rörsjöstaden med sina pampiga stenhus från förra sekelskiftet har HSB flera hyresfastigheter på några av Malmös bästa adresser. Lägenheterna har renoverats med varm hand och håller hög standard.
Här bor allt från yngre till äldre par och barnfamiljer som lockas av miljön vid Rörsjöparken, och med närhet till många restauranger och kaféer.
 

I kvarteret Spiggan i Sorgenfri kommer det att finnas helt nya lägenheter att hyra av HSB. I februari 2021 ska de stå klara.

 

Sorgenfri – nybyggt med inflyttning 2021

Hyresrätter och bostadsrätter i samma kvarter med en gemensam gård blir det när HSB bygger nytt i Sorgenfri. Det är första gången HSB Malmö bygger blandat på det här sättet. Totalt blir det 107 lägenheter varav 52 är hyresrätter i kvarteret Spiggan.

–Med blandade områden blir det en balans, här kan du bo bra oavsett vilken bostadsform du väljer, säger Matilda Bergh.

I februari 2021 blir det inflyttning i det nya stadskvarteret, som kommer att ha underjordiskt garage med plats för både bilar och cyklar.
 
Läs mer här om HSBs bosparande
Läs mer här om HSB Malmös hyresfastigheter 
 

HSB MALMÖ

• 50 000 medlemmar
• 8 000 bosparare
• 30 000 lägenheter som tillhör en HSB Bostadsrättsförening
• 2 200 hyreslägenheter
• Medlemsägd ekonomisk förening
• Bygger, äger och förvaltar fastigheter i Malmö, Burlöv, Lomma, Trelleborg, Vellinge och Svedala.

 

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies
Cookie-val