hela denna avdelning är en annons från HSB Malmö

Så lyckades de få en hyreslägenhet i centrala Malmö

När Anderas Mladenovic skulle flytta hemifrån började han bospara. Snart hade han med hjälp av insamlade poäng fått sitt första hyreskontrakt – nära Konserthuset i Malmö. Efter några flyttar är han nu tillbaka i samma kvarter med fru och två barn och ännu en gång var det bosparandet hos HSB som hjälpte honom.

– Utan mitt bosparande hade det varit jättesvårt att komma in på bostadsmarknaden. Det har gjort det möjligt att hitta hyreslägenheter centralt i Malmö, säger Andreas Mladenovic.

 

Många förknippar HSB med enbart bostadsrätter. Men HSB Malmö har även 2 200 hyreslägenheter, och är en av de större hyresvärdarna i Malmö innerstad. Totalt har HSB 27 000 hyreslägenheter i hela Sverige, som alla bosparare har förtur till.

 

Det här fick Andreas Mladenovic veta när han efter gymnasiet började söka efter en hyreslägenhet i centrala Malmö.

 

– En vän berättade om möjligheterna med bosparandet så jag öppnade ett konto. Efter åtta-nio månader började det hända saker och jag fick gå på tre visningar. En av dem ledde till förstahandskontrakt på en trea i kvarteret Lugnet här i Malmö, nära Konserthuset.

 

– Jag hade fokuserat på centrum, men antagligen hade det gått ännu snabbare om jag varit intresserad av lägenheter i andra delar av stan, säger Andreas.

 

Hur många poäng som krävs avgörs av hur många som är intresserade av just den lägenheten, så det kan variera. Och även om det lönar sig att bospara redan tidigt till barn och barnbarn så är det även värt att börja senare i livet. Det visar Andreas exempel.

 

Natalie och Andreas Mladenovic, och sönerna Mateo och Kion, flyttade in i sin nya hyreslägenhet hos HSB första januari.

 

Tillbaka i samma kvarter

När förhållandet med hans dåvarande flickvän tog slut flyttade Andreas från HSB-lägenheten. Efter det bodde han på ett par andra ställen i Malmö, hos andra hyresvärdar.

 

–Under hela tiden fortsatte jag bospara hos HSB, varje månad. Jag kunde även föra över poäng till min bror så att han fick en lägenhet och nu när vi skulle flytta hade jag användning för mina bosparpoäng igen.

 

Han konstaterar dock att det var tack vare de gamla reglerna som han kunnat få så många lägenheter på ett och samma bosparkonto. Numera har reglerna ändrats så att poängen nollställs då man får en lägenhet.

 

Idag är Andreas Mladenovic 35 år och bor tillsammans med sin fru Natalie och sönerna Mateo och Kion som är tre och fem år gamla. Familjen bodde tidigare i en annan del av Malmö, men ville flytta. Och Andreas hade en önskan att återvända till kvarteret där han hade sin första lägenhet.

 

–Den första januari flyttade vi in i den här trean så nu är cirkeln sluten kan man säga. Det är en genomgående lägenhet på fjärde våningen som passar oss jättebra. Gården är familjevänlig och barnen har många att leka med och kan cykla omkring. Lägenheten ligger centralt, men det är inte så stökigt.

 

–Jag kan enkelt ta tåget till mitt jobb på Emporia, säger Andreas som är säljledare på Ica Kvantum.

 

Andreas Mladenovic är nöjd med att vara tillbaka i sitt gamla kvarter Lugnet i centrala Malmö. Den fina innergården är ett stort plus tycker hela familjen.

 

Fortsätter bospara

Även om de har funnit sin drömbostad för tillfället så kommer han att fortsätta bospara hos HSB.

 

–Ända från början har jag sparat det högsta tillåtna beloppet, nu är det 500 kronor i månaden och tidigare var det 300. Det är en summa som vi har möjlighet att sätta undan, säger han.

 

Bosparandet kan ju komma till användning vid framtida flyttar – eller om inte förr så den dagen det är dags för barnen att flytta ut. Då kan han nämligen föra över poäng så att även de har möjlighet att skaffa sig ett förstahandskontrakt direkt.

 

Läs mer här om HSBs bosparande

 

Läs mer här om HSB Malmös hyresfastigheter 

 

Fakta: HSB MALMÖ

• 50 000 medlemmar
• 8 000 bosparare
• 30 000 lägenheter som tillhör en HSB Bostadsrättsförening
• 2 200 hyreslägenheter
• Medlemsägd ekonomisk förening
• Bygger, äger och förvaltar fastigheter i Malmö, Burlöv, Lomma, Trelleborg, Vellinge och Svedala.

 

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies
Cookie-val