hela denna avdelning är en annons från HSB Malmö

Turning Torso fyller 15 – och är inte längre till salu

Turning Torso och Michael Carlsson, vd för HSB Malmö, firar båda 15-årsjubileum. Efter en turbulent byggtid antog han utmaningen att sätta Sveriges, och då även Europas, högsta hus i drift.

Det finns mycket att berätta när vi träffar Michael Carlsson, vd för HSB Malmö, i konferensvåningen högst upp i Turning Torso. Här på 54:e våningen ser man vid klart väder ända till Helsingborg och Helsingör, och på andra sidan till Trelleborg och Møns Klint. Men mest fascinerande är vyn över Malmö, som verkligen inte är sig lik.

 

– Jag har jobbat på vårt kontor i Turning Toro sedan det var nytt 2005 och har kunnat följa Malmös utveckling här uppifrån, den är fantastisk, säger Michael Carlsson som först var vice vd på HSBs dotterbolag Sundsfastigheter och från 2008 har varit vd för HSB Malmö.

 

Michael Carlsson har haft sin arbetsplats hos HSB i Turning Torso sedan huset var nytt 2005. Han fascineras fortfarande av utsikten från 54:e våningen, där han bland annat har sett det nya Malmö växa fram.

 

En viktig symbol för det moderna Malmö är förstås Turning Torso. I februari 2001 påbörjades bygget och när det 190 meter höga huset stod klart nästan fem år senare var det vida omtalat, både på gott och ont. Bland annat blev det tre gånger så dyrt som beräknat och planerna på bostadsrätter hade fått omvandlas till hyresrätter. 

 

– Jag ville anta utmaningen med det här huset, som hade skapat ett så stort engagemang. Det var ett skäl till att jag började på HSB Malmö. Sen var förstås inte historiken så jätterolig. 

Michael Carlsson konstaterar att Turning Torso fortfarande efter 15 år har en otrolig dragningskraft.

 

”Jag ville anta utmaningen med det här huset, som hade skapat ett så stort engagemang”, säger Michael Carlsson. Här i konferensvåningen på 54:e våningen, med inredning av päronträ.

 

– Normalt sett, utan coronarestriktioner, har vi människor här utanför som kommer för att titta på Turning Torso varje dag, året runt. Det finns ju inga fler hus som detta, som är byggt efter en människokropp.

 

Turning Torso är inte bara ett landmärke, utan också en kombination av skulptur och bostadshus, skapat av den spanska arkitekten Santiago Calatrava. Många av beundrarna hade förstås också velat komma in i huset, men på grund av de boendes säkerhet och integritet är de hänvisade till enstaka visningstillfällen på sommaren.

 

Dörrhandtag i design av arkitekten själv, Santiago Calatrava.

 

Boende med hotellkänsla

 

De 148 lägenheterna på våning 14 till 52  liknar ingenting annat med sin runda form och lutande väggar. Balkonger finns det inga, däremot finns det öppningsbara fönster i alla rum – och den spektakulära fönsterputsningen med klättrare i linor ingår i hyran. Hyresgästerna har också tillgång till gym, vinkällare och bastuavdelning. Och en reception som är bemannad dygnet runt.

 

Det här är Malmös enda bostadshus med bemannad reception 24-7, och det uppskattas av hyresgästerna.

 

Turning Torso är lika mycket en skulptur som en byggnad, och föreställer en människokropp i vändande rörelse.

 

Michael Carlsson berättar att Turning Torso är ett internationellt hus med invånare från många olika länder, inte minst från Danmark. Det finns ett stort intresse för att bo i huset och det är kö till lägenheterna som har en hyra på 2 380 kronor per kvadratmeter och år – vilket innebär att det här inte är bostäder för alla. 

 

– HSBs bosparare är inte målgruppen. Det är få av dem som bor här, även om de givetvis har förtur precis som de har till alla våra hyreslägenheter.

 

Receptionen i entrén är öppen dygnet runt för hyresgästerna i Turning Torso. Hissarna finns bakom träpanelen mitt i huset.

 

Ändå kan han se tydligt hur Turning Torso och HSB hör ihop.

 

HSB har under snart 100 år satt standarden för vad som anses vara ett bra boende i Sverige, och i Malmö är Turning Torso en symbol för det. Det är ett hus i världsklass som vi är väldigt stolta över, säger han. 

 

190 meter höga Turning Torso, med 54 våningar, är fortfarande Sveriges högsta hus.

 

Den stoltheten bland HSBs anställda har utvecklats över tid, förklarar Michael Carlsson. HSB Malmö huserar på våning två till sex, men till att börja med fanns det de som inte ville flytta in på det nya kontoret.

 

Hade Turning Torso byggts idag?

 

– Nej, inte av oss, det vore alldeles för riskabelt för vår verksamhet. Och kanske inte av någon annan heller. Det går ju trögt för de höga hus som planeras i både Stockholm och Göteborg. Turning Torso är fortfarande Sveriges högsta hus, säger Michael Carlsson.

 

Bruno Mathsson-stolarna runt konferensborden återupptogs i produktion åt Turning Torso.

 

När han ska summera de 15 första åren visar Michael Carlsson bland annat på husets speciella inredning. Som konferensvåningarna högst upp, med inredning i päronträ på våning 54 och amerikansk lönn på våning 53.

 

– Huset var dyrt att bygga, men om man bygger i kvalitetsmaterial så står det sig väl. Det ser vi även i lägenheternas kök och badrum. Här finns också mycket konst. Dörrhandtagen till exempel är designade av Calatrava själv och Bruno Mathsson-stolarna på konferensvåningen återupptogs i produktion åt oss.

 

Det finns mycket konst i Turning Torso.

 

Om du jämför Turning Torso 2005 med 2020, har något förändrats?

 

– Inte med Turning Torso i sig. Men vi har lärt känna huset och dess utmaningar. Bland annat vinden runt huset, som fått människor att blåsa omkull. Det är ett naturfenomen som tvingade oss att bygga kuvösen in till entrén. Och hur man putsar fönster 190 meter upp i luften. Maskinen som skulle användas fungerade inte, så nu klättrar fönsterputsarna utanpå huset vid årets två putsperioder. Är vädret bra så tar det ungefär två månader.

 

Lägenheternas oregelbundna form och lutande fönster ställer vissa krav på möbleringen.

 

Inte till salu

 

Det fanns en tid då HSB Malmö ville sälja Turning Torso, för att investera pengarna i fler nya hyreslägenheter. De planerna är nu skrinlagda, enligt Michael Carlsson.

 

– Formellt så har Turning Torso bara varit till salu en gång, det var 2012 då vi inledde en säljprocess. Om vi fick rätt bud så skulle vi gå till styrelsen med det. Men det fick vi inte och nu är Turning Torso inte till salu längre, så den dörren är stängd. Det är en tydlig signal och en trygghet som vi vill ge, att vi satsar på ett långsiktigt ägande precis som vi gör med alla våra andra hyresrätter. Vårt perspektiv är att vi ska äga det i 100 år till.

Läs mer om Malmös landmärke Turning Torso

 

HSB Malmö har 2 200 hyresrätter i Malmö, Trelleborg och Svedala. Läs mer här. 

 

 

FAKTA: TURNING TORSO

  • Höjd: 190 meter. Sveriges högsta byggnad.
  • Plats: Västra Hamnen i Malmö
  • Antal våningar: 54 med mellanvåningarna medräknade. Konstruktionen bygger på nio kuber med fem våningsplan i varje.
  • Husets användning: Våning 1 är kontorshotell, Våning 2-12 är kontor (där HSB Malmö finns på vån 2-6), våning 14-52 är bostäder och våning 53-54 är konferens.
  • Antal lägenheter: 148
  • Arkitekt: Santiago Calatrava. Turning Torso föreställer en människokropp i en vändande rörelse.
  • Första spadtag: 14 februari 2001
  • Invigning: 27 augusti 2005

 

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies
Cookie-val