hela denna avdelning är en annons från HSB Malmö

Därför ska HSB lära barn i Malmö att läsa och simma

Gratis simskola, cykelträning och läxhjälp. HSB Malmö arbetar sedan länge med olika projekt för barn och ungdomar. Hållbara bostadsområden handlar nämligen inte enbart om att bygga klimatsmart. Det handlar också om att skapa lika förutsättningar. En nyhet är möjligheten att få sommarjobb.

Ända sedan 2002 har HSB Malmö hjälpt tusentals barn att lära sig simma. Alla medlemmar har möjlighet att anmäla sina barn eller barnbarn till den kostnadsfria simskolan på Lindängs- och Rosengårdsbadet i Malmö.
– Det är bokstavligt talat en livsviktig medlemsförmån. Vi bor vid havet och drunkning är fortfarande en vanlig dödsorsak bland barn. Så länge simskolan är en kostnadsfråga för många så erbjuder vi detta till både vuxna och barn som vill lära sig simma, säger Mia Gustafson, marknads- och kommunikationschef på HSB Malmö.
 
Oftast samarbetar HSB Malmö med olika aktörer i sitt sociala arbete. ”Kul på Hjul” är ett sådant exempel. Det är ett integrationsprojekt som drivs av FC Rosengård i samverkan med Malmö stad, Röda Korset och Tjejer i förening för att lära barn att cykla. HSB Malmö bidrog med ekonomiskt stöd och medarbetare vid aktiviteterna.
– Det är inte självklart för alla att ha en cykel och kunna cykla. Samtidigt som cykling är bra för hälsan och ökar frihetskänslan så att man kan komma iväg på olika aktiviteter. I förlängningen bidrar Kul på hjul till ungas möjligheter att komma ut i samhället, säger Mia Gustafson.
 

 
Sedan ett antal år arbetar HSB också tillsammans med Drivkraft Malmö som arrangerar läxhjälp i ett stort antal skolor med hjälp av frivilliga volontärer. Det samarbetet utökades i år med en särskild satsning för niorna på Kroksbäcksskolan.
 
Simskolan för HSBs medlemmar är populär.
– Det är nytt och jättespännande och innebär att eleverna kan få sommarjobb hos HSB Malmö eller det kommunala fastighetsbolaget MKB som också är med i samarbetet, säger Mia Gustafson.
I projektet deltog tjugo niondeklassare som pluggade extra tillsammans med läxhjälparna från Drivkraft Malmö. Vid skolårets början skrev de på ett avtal där de lovade att komma till studieverksamheten varje måndagseftermiddag. Den som förbättrade sina betyg, följde trivselreglerna och inte missade fler än två tillfällen kommer att erbjudas sommarjobb.
 
Engagemanget från HSB och andra bostads-och fastighetsbolag i sociala hållbarhetsprojekt faller sig väldigt naturligt tycker Mia Gustafson. Om barnen och ungdomarna klarar sig bättre i skolan så ökar också deras chanser på arbetsmarknaden – vilket på sikt innebär minskad ojämlikhet och otrygghet i bostadsområdena.
– Vi vill skapa goda samhällen med invånare som ges förutsättningar att skapa sig goda liv. Kan vi hjälpa dem och stötta från vår kant så gör vi det, säger hon.
 
Läs mer här om HSB i samhället och arbetet med hållbarhet
 

HSB Malmö

• 50 000 medlemmar
• 8 000 bosparare
• 30 000 lägenheter som tillhör en HSB Bostadsrättsförening
• 2 200 hyreslägenheter
• Medlemsägd ekonomisk förening
• Bygger, äger och förvaltar fastigheter i Malmö, Burlöv, Lomma, Trelleborg, Vellinge och Svedala.

 

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies
Cookie-val