hela denna avdelning är en annons från HSB Malmö

Lättare än du tror att få en hyreslägenhet

Det är inte så hopplöst som du tror att få ett hyreskontrakt. Det står faktiskt till och med lägenheter tomma idag i Malmö, klara för inflyttning.

–  Många känner inte till att HSB Malmö har ett fint hyresbestånd att erbjuda, säger Tom Wilkinson som är uthyrningsansvarig på HSB Sundsfastigheter.

 

– Just nu är det många som flyttar och vi har flera lägenheter som kommer att bli lediga. En del ska renoveras men flera går att hyra omgående, under förutsättning att man uppfyller grundkriterierna. 

 

Tom Wilkinson och kollegan Matilda Bergh, som är uthyrare, tror att människor under pandemin har upptäckt att de har fel boende. Det i sin tur kan ha många orsaker, som att man bor trångt och vill bo i en annan miljö eller lite billigare. En annan orsak är den låga räntan som ger fler möjlighet att köpa en bostadsrätt. Det frigör lägenheter för uthyrning.

Dessutom kan dagens utbud av lediga lägenheter bero på att nybyggnationen ökat vilket gör det enklare att få en bostad som är byggd på 2000-talet eller senare.

 

Områdena som HSB Malmö erbjuder är varierande och det ska finnas något för alla. Tom Wilkinson vill därför inte tipsa om boenden som är bättre än andra.

 

– Behoven är så olika. Det som passar den ena är något som den andra inte alls kan tänka sig, säger han och ger tipset att det bästa man kan göra är att titta in på HSB Malmös hemsida under fliken hyreslägenheter. 

Läs mer om hyreslägenheter

HSB Malmö har nära 2 300 hyreslägenheter i Malmö, Vellinge, Trelleborg och Svedala. Allt från sekelskiftesdrömmar i Rörsjöstaden till ett unikt och modernt boende i Turning Torso. Beståndet utökas kontinuerligt genom nyproduktion och förvärv.  

 

–  Det kan ta 1-2 år att få det första erbjudandet från oss om man har specifika önskemål. Men många får en hyreslägenhet tidigare än så. Det är viktigt att inte mura in sig för mycket i allt för många önskemål kring hur bostaden ska se ut eller var den ska ligga om man behöver en lägenhet omgående.

 

Vill man ha ”det rätta boendet” så kan det ta längre tid. 

 

–  Men generellt går det snabbare att få en lägenhet hos oss än hos många andra. Hos oss får man dessutom tacka nej hur många gånger som helst utan att för den skull åka ur kön. Vi anser inte att det är något problem. Det viktigaste är att det blir rätt lägenhet i slutänden.

 

Men Tom Wilkinson vill komma med ytterligare ett värdefullt tips till den som söker bostad i Malmö och påminner om att den som bosparar i HSB får chans till förtur till hyreslägenheterna och kommer i fråga före de som söker men som inte bosparar. Den som bosparar har även chans till förtur när det gäller nybyggda bostadsrätter.

 

– Det räcker med ett poäng för att gå före alla dem som inte bosparar. Det här är en god idé om man siktar in sig på ett speciellt område och är beredd att vänta lite på sitt nya hem, säger Tom Wilkinson och förtydligar att det går att få en hyreslägenhet hos HSB Malmö även om man inte bosparar.

 

–  Men kanske kan man spara åtminstone en hundralapp i månaden, och på så sätt komma i fråga för en lägenhet före många andra. Man löser allt på HSB Malmös hemsida. Det är superenkelt.

 

Enkla tips på hur man snabbt får en lägenhet:

  1.   Skippa dina alltför specifika krav på område och detaljer.
  2.   Öka dina chanser genom att bli bosparare. Här ser du hur man gör.
  3.   Testa att söka en lägenhet direkt. Utan att bospara. Läs mer här.

HSBs bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank. 

Dina pengar på HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto skyddas enligt den danska insättningsgarantin som kallas Garantifonden. Den ger skydd för ett belopp motsvarande högst 100 000 euro per insättare. Du har äganderätt till fondandelar i HSB Depå. Fondandelarna hålls därför åtskilda från bankens egna värdepapper och därmed har du rätt att få ut dem vid bankens eventuella konkurs. Skulle det mot förmodan vara så att en kunds värdepapper har blandats med bankens egna, träder det danska investerarskyddet in, där kunden kan få ersättning med upp till 20 000 euro. Utbetalning av ersättning görs av Riksgäldskontoret.

OM HSB MALMÖ

 • 52 000 medlemmar.

 

 • 8 000 bosparare.

 

 • 30 000 lägenheter som tillhör en HSB Malmö bostadsrättsförening.

 

 • 2 300 hyreslägenheter.

 

 • Medlemsägd ekonomisk förening.

 

 • Bygger, äger och förvaltar fastigheter i
  Malmö, Burlöv, Lomma, Trelleborg, Vellinge och Svedala.

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies
Cookie-val