hela denna avdelning är en annons från HSB Malmö

Fler bostäder åt unga – nu byggs vind på Möllevången om

Malmö får fler hyreslägenheter när en vind på Möllevången byggs om till tio nya ungdomsbostäder. HSB Malmö köpte fastigheten för några år sedan och nu är ombyggnaden på gång. Bäst chans att få en av lägenheterna har den som bosparar.

– Vi ser det här som en bra möjlighet till förtätning, där vi kan skapa fler lägenheter på ett attraktivt läge i Malmö genom att optimera en äldre fastighet. Här kommer före detta vindsförråd och en lokal där det tidigare fanns en restaurang att byggas om till mindre lägenheter, säger Lennart Eckerholm, tf chef för HSB Sundsfastigheter.

 

Fastigheten ligger centralt i hörnet Slöjdgatan/Nikolaigatan bara en liten bit från både Möllevångstorget och Triangeln. När HSB Malmö köpte den 2011 så var det som ett led i en långsiktig satsning på att möta efterfrågan på hyreslägenheter i Malmö. Och då framför allt behovet av mindre lägenheter med tanke på bostadssituationen för unga som just flyttat hemifrån.

 

HSB Malmö har på senare år köpt flera hyresfastigheter, ofta med smålägenheter, för att kunna ge sina bosparare tillgång till fler bostäder i bra innerstadslägen.

 

Det här huset, med 34 lägenheter, är byggt 1903.

 

– Första tanken var att bygga om en lokal där det varit en restaurang till tre små lägenheter på cirka 25 kvadratmeter vardera. Men det drog ut på tiden, och då kom även vindsutrymmet in i bilden, säger Lennart Eckerholm.

 

Nu flyttas vindsförråden ner i källaren och ger plats för tio nya lägenheter på vardera cirka 35 kvadratmeter. Det blir på femte våningen och utan hiss, vilket är skälet till benämningen ungdomsbostäder.

 

– Vi har fått bygglov och planerar att sätta igång ombyggnaden i höst.

 

Lennart Eckerholm är tf chef för HSB Sundsfastigheter som förvaltar HSB Malmös 2 200 hyreslägenheter.

 

Lennart Eckerholm är glad över ett klartecken att få inreda bostäder på vinden, med dispens från kravet på tillgänglighet och hiss. Det är en möjlighet som finns just för att kunna bygga enklare och billigare bostäder – inte minst åt unga – genom förtätning.

 

När ombyggnaden är klar innebär det ett tillskott på 13 nya lägenheter för HSB Malmö, som är en av de största hyresvärdarna i Malmö innerstad. HSB förknippas av många enbart med bostadsrätter, men totalt i Sverige har HSB cirka 27 000 hyresrätter och 2 200 av dem finns i Malmö, Trelleborg och Svedala.

 

Helt rätt för unga i Malmö

Bästa sättet att få en av de nya vindslägenheterna på Möllevången, eller en annan av HSBs hyresrätter i Malmö eller Sverige, är att börja bospara hos HSB. Som bosparare har man nämligen chans till förtur till ett hyreskontrakt.

 

– Alla kan söka lägenheterna men bosparande medlemmar går före. Den med flest bosparpoäng får lägenheten, säger Lisa Renntun som är medlemschef hos HSB Malmö.

 

I HSB Malmö är det cirka 8 000 av de 50 000 medlemmarna som bosparar.

 

– Vi vill gärna att fler unga får upp ögonen för HSBs bosparande och möjligheten att genom det få en hyreslägenhet. Med vårt system har alla bosparare samma möjlighet till ett hyreskontrakt, till exempel när man ska flytta hemifrån och studera.

 

Just det här projektet med nya vindslägenheter på Möllevången tycker hon är klockrent.

 

– Vindslägenheter, hyresrätter – och som grädde på moset att det är på Möllevången. Det är det perfekta paketet om man ser till vad många unga i Malmö vill ha.

 

HSBs bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank.
Dina pengar på HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto skyddas enligt den danska insättningsgarantin som kallas Garantifonden. Den ger skydd för ett belopp motsvarande högst 100 000 euro per insättare. Du har äganderätt till fondandelar i HSB Depå. Fondandelarna hålls därför åtskilda från bankens egna värdepapper och därmed har du rätt att få ut dem vid bankens eventuella konkurs. Skulle det mot förmodan vara så att en kunds värdepapper har blandats med bankens egna, träder det danska investerarskyddet in, där kunden kan få ersättning med upp till 20 000 euro. Utbetalning av ersättning görs av Riksgäldskontoret.

 

Läs mer här om HSBs bosparande

 

Här hittar du hyreslägenheter hos HSB Malmö

 

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies
Cookie-val