hela denna avdelning är en annons från HSB Malmö

För dyrt att komma ur tomträttsavtal – många bostadsrättsföreningar drabbas

Bor du i bostadsrätt? Då kan din förening drabbas av en kraftig höjning av markhyran till kommunen. En lösning är att köpa loss tomten. Men för bostadsrättsföreningen Ryttmästaren i Malmö, liksom många andra, är priset för högt. HSB vill ha en rabatt, så som villaägare får, men staden har sagt nej.

I Malmö är det runt 400 bostadsrättföreningar som inte själv äger marken deras hus står på. Istället betalar de, precis som många villaägare, en tomträttsavgäld till kommunen.

Nu är det i många fall dags att skriva om avtalen för tomträtterna. Eftersom markvärdena har stigit handlar det om kraftiga prisökningar som innebär att bostadsrättsföreningar kan få höja avgifterna rejält. En drabbad HSB-förening är Ryttmästaren, som ligger vid Kronprinsen i Malmö.
 
–När vår förening bildades så skrevs ett avtal på 75 år, som innebär att vi har betalat 6 600 kronor per år i tomträttsavgäld. Det kan man ju tycka är väldigt lågt idag, men nu när avtalet har skrivits om så höjs avgiften till 1,1 miljoner kronor per år, säger föreningens ordförande Mark Bengtsson.
 
I Ryttmästarens fall har styrelsen planerat och tagit höjd för prisökningen genom att höja månadsavgiften för de boende successivt de senaste åren, därmed slipper de en drastisk höjning på en gång. Men för andra föreningar kan det handla om 1 000 kronor i höjd månadsavgift för en normal trea.

 

Mark Bengtsson, ordförande i bostadsrättsföreningen Ryttmästaren, berättar att de tvingats teckna ett nytt tomträttsavtal fast de egentligen vill ha en annan lösning.
 

Bäst på lång sikt

Allra bäst för de boende hade det varit om Ryttmästaren och andra föreningar kunnat köpa loss marken av kommunen. Då hade man fått full koll på ekonomin och kunnat planera därefter förklarar Mark Bengtsson.
 
–Långsiktigt är det absolut bäst att köpa. Men vårt pris är 56 miljoner kronor och då skulle vi nå upp i samma belåningsgrad som nybyggnation. Det går inte i en 40-talsfastighet där vi vet att det kommer underhåll som vi i så fall inte skulle få låna till, säger Mark Bengtsson.
 
Så nu har Ryttmästaren fått teckna ett nytt tioårigt markavtal med kommunen, och får leva i ovisshet om hur marktaxeringsvärdet ser ut när det är dags att skriva om avtalet nästa gång.
 
HSB Malmö anser att reglerna är orättvisa och har drivit på för att föreningarna ska få köpa loss marken på samma villkor som småhusägare. Idag får småhusägare i Malmö köpa marken för 65 procent av taxeringsvärdet. Men för bostadsrättsföreningar gäller tomtens fulla värde.
 
–Med småhuspriset hade vi friköpt tomten direkt, säger Mark Bengtsson.

 

I Malmö är det cirka 400 bostadsrättsföreningar som hyr sin mark av kommunen genom tomträttsavtal.

 

Möte med politikerna

Argumenten från Malmö stad är bland annat att taxeringsvärdet inte anses lika träffsäkert för flerbostadshus, och att man måste ta hänsyn till de bostadsrättsföreningar som trots allt har köpt loss sin mark till fullpris de senaste åren.
 
–Det är tråkigt att vi inte har lyckats få politikerna att förstå vilka konsekvenser det här kommer att få för föreningarna, med långa avtal där de ska ta höjd för en ökning av månadsavgiften fast de inte vet hur hög tomträttsavgiften kommer att bli, säger Mia Gustafson, marknads- och kommunikationschef på HSB Malmö.
 
Nu har HSBs föreningar träffat ansvariga politiker i Malmö stad för att prata om tomträtterna. Målet är att få dem att ändra sig och rabattera priset även för bostadsrättsföreningar.
 
–Då får man ju ta stora lån, men vet vilken skuld man har och kan beräkna sina månadsavgifter efter det, säger Mia Gustafson.
 
Så gör HSB medlemmarnas röster hörda i aktuella bostadsfrågor. Läs mer här.
 

HSB MALMÖ

• 50 000 medlemmar
• 8 000 bosparare
• 30 000 lägenheter som tillhör en HSB Bostadsrättsförening
• 2 200 hyreslägenheter
• Medlemsägd ekonomisk förening
• Bygger, äger och förvaltar fastigheter i Malmö, Burlöv, Lomma, Trelleborg, Vellinge och Svedala.

 

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies
Cookie-val