hela denna avdelning är en annons från HSB Malmö

De valde nybyggt i Sorgenfri: ”Här kan vi bygga upp något nytt tillsammans”

Anton och Asta ville starta sitt gemensamma liv i en ny stad där ingen av dem hade bott tidigare – och de gillade tanken på en nybyggd lägenhet. Valet föll på en trea i HSB brf Konduktören i Sorgenfri.

När vi hälsar på har de sovit första natten i sin nya lägenhet i Malmö. Känslan är förstås speciell – inte minst med tanke på att väntan har varit lång.

– Det har hunnit gå ett år och nio månader sedan köpet. I början var man exalterad, sen hann man nästan glömma bort den emellanåt, säger Asta Hulting.

 

Anton Perleroth, 27, och Asta Hulting, 23, kommer båda från Göteborg men kände inte varandra sedan tidigare när de träffades. Och Asta har de senaste 1,5 åren pluggat Digitala kulturer i Lund. När de började planera sin gemensamma framtid landade de i att det skulle bli någon form av nystart för dem båda.

– Vi tycker det är roligt att testa en ny stad, där man kan bygga upp något nytt tillsammans och båda kan vara med och bestämma. Lund gick bort eftersom vi tycker det är för mycket studentstad och då föll valet på Malmö som ingen av oss har bott i förut, säger Anton.

 

Anton och Astas trea är på 71 kvadratmeter. De gillar den öppna planlösningen med stora sociala ytor.

 

De hann gå på en del visningar och hittade snabbt de nya kvarteren som växer fram i stadsdelen Sorgenfri – här har det tidigare legat industrier och de gamla spårvagnshallarna har bevarats som lokaler för konstutställningar och ateljéer. Olika byggherrar har tilldelats mark av Malmö stad och HSB Malmö bygger för första gången ett kvarter med både hyres- och bostadsrätter. Anton och Asta var redan från början inställda på att köpa en bostadsrätt.

 

– Platsen är perfekt, nära till allt men ändå inte mitt i stan. Och man får mycket mer för pengarna här jämfört med i Göteborg. Nu hade vi råd med en trea, extrarummet är bra när släkten hälsar på och som arbetsrum nu när vi jobbar hemma, säger Anton som är VVS-ingenjör på WSP och kunde byta arbetsplats från Göteborg till Malmö.

Asta pluggar fortfarande, men räknar med att det kommer att finnas jobb att söka för henne i Malmö- och Köpenhamnsområdet när det är dags.

 

Den mjuka gröna färgen i sovrummet har de kunnat välja själv, berättar Anton Perleroth.

 

Valet stod mellan HSB brf Konduktören och ett annat nybyggt hus i samma område.

– Vi gillade den här lägenheten med öppen planlösning, stora sociala ytor och separat del med sovrum och badrum. Och det fanns bättre valmöjligheter här hos HSB. Vi kunde göra det mer personligt genom valet av kakel, bänkskivor och knoppar på köksskåpen. Sen valde vi ett ljusare trägolv och en grön färg på väggarna i sovrummet, säger Anton.

 

För övrigt gillar de hela tanken med området.

– Nu hoppas vi att fler av dem som flyttar in här är som vi, med tankar kring miljö och hållbarhet. Det kommer bland annat att finnas en cykel- och bilpool, berättar Anton.

– Jag tycker om att det är tegelhus som smälter in i miljön, de är inte för höga och ser lite olika ut, säger Asta.

 

Den kringbyggda innergården är gemensam för HSB:s bostadsrätter och hyreslägenheter i kvarteret.

 

Ingen av dem har bott i bostadsrätt förut.

– Vi har skrapat lite på ytan för att ta reda på vad det innebär och försökt förstå helhetstänket. Man äger ju huset tillsammans med sina grannar så det gäller att kunna samarbeta. Men vi behöver läsa på mer, säger Asta.

 

De är också nyfikna på vilka grannarna är och tänker att det blir lite speciellt när alla i huset är nyinflyttade.

– Det finns en gemensam takterrass som ligger perfekt med fin utsikt över kyrkogården. Det blir nog en plats som många vill vara på och där man kan umgås, tror Asta.

 

Börja bospara och få chans till förtur till HSBs hyresrätter och nyproduktion.

 

Tryggt att bo i nybyggd HSB-bostadsrätt

 

Att bo i bostadsrätt är speciellt. Du äger fastigheten tillsammans med övriga boende och ni har gemensamt ansvar för ekonomi och underhåll. I ett nybyggt hus är alla dessutom nyinflyttade.

– HSBs styrka är att vi finns kvar även efter inflyttning. De flesta lämnar huset direkt när det är klart, men vi stannar kvar i styrelsen och förvaltar fastigheten, säger Maria Nordlund, nyproduktionssamordnare på HSB Malmö.

 

Redan när bygget planeras tillsätter HSB en interimsstyrelse. Vid inflyttning väljer de boende in två ledamöter i styrelsen medan tre av HSBs ledamöter, som kan projektet utan och innan, sitter kvar tillsammans med dem.

– Det säkerställer att föreningen får en fungerande styrelse som kommer in i sin nya roller och att de får tillgång till den utbildning och hjälp som finns hos HSB.

Efter första räkenskapsåret bildar de boende sin egen styrelse – där en ledamot från HSB alltid ingår.

– Från start finns även en förvaltare, som är proffs på bostadsrätter och har ett stort nätverk av experter på HSB till sin hjälp, bland annat jurister och ekonomer, säger Maria Nordlund.

 

Sju anledningar till att välja nybyggd bostadsrätt i HSB. Läs mer här.

 

FAKTA:

Konduktören och Spiggan

• HSB Malmö har byggt totalt 107 lägenheter i ett kvarter i Sorgenfri, vid Industrigatan intill S.t Knuts väg.

• Det är första gången HSB Malmö bygger både hyres- och bostadsrätter i ett och samma kvarter. Innergården och garaget är gemensamt.

• I HSB brf Konduktören, med 55 bostadsrätter, var det inflyttning i december 2020.

• I februari är det inflyttning i de 52 hyresrätterna i Spiggan. De byggs och ägs av HSB Malmö och alla lägenheter är rökfria.

• Den som bosparar hos HSB har chans till förtur förtur både till hyresrätter och nybyggda bostadsrätter i hela Sverige.

 

Läs mer här om bostadsrätt, hyresrätt och nyproduktion hos HSB.

 

 

 

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies
Cookie-val