hela denna avdelning är en annons från HSB Malmö

Bo i bostadsrätt – det här behöver du ha koll på

Du har fått din drömbostad och lägger in en stor summa pengar i den. Men har du koll på vad det innebär att bo i en bostadsrätt? Vem det är som bestämmer hur husen ska underhållas och hur ekonomin ska skötas. Eller avstår du från insynen och överlåter det till dina grannar? HSB Malmö hjälper till med frågorna som varje bostadsrättsinnehavare bör ställa.

– Alla är inte medvetna om vad den här bostadsformen innebär, säger Lisa Renntun, chef för Medlem och juridik på HSB Malmö.
Om du bor i en hyresrätt så ringer du hyresvärden om något i lägenheten går sönder. I en bostadsrätt måste du själv ta hand om det. Du har ett större ansvar, men också en större möjlighet att påverka eftersom fastigheten ägs av dig och övriga boende tillsammans.

Men du äger inte din lägenhet – bara rätten att bo i den. Och genom din andel i föreningen blir föreningens regler och ekonomi en del av ditt liv.
– Om jag sätter in en stor summa pengar i mitt boende så vill jag förstås veta vad som pågår. Men många köpare blir så glada över sin bostad att de glömmer bort att ställa de viktiga frågorna. Då gäller det att sansa sig lite grand, säger Mikael Jönsson, förvaltningschef på HSB Malmö.

För att hjälpa sina medlemmar att ha koll på de viktigaste sakerna håller HSB på att ta fram Bostadsrättskollen, som ska finnas i årsredovisningarna. Här finns tydliga ekonomiska nyckeltal som talar om vad det är du ska titta på och hjälper dig att göra en bedömning av föreningens ekonomi.

 

När man väl är inflyttad så är det bra att engagera sig och fortsätta ha koll.
– Det räcker långt att gå på stämman en gång om året och gå igenom allt material inför den. Då får man koll på hur ekonomin i föreningen fungerar. Du kan även påverka genom att lägga en motion. Det kan röra allt från tv-kanaler till uteplatser och grillar, säger Lisa Renntun.

Hur framgångsrik en bostadsrättsförening är, ekonomiskt och vad gäller gemenskapen, beror till stor del på hur väl styrelsen sköter sitt arbete. Och här finns det stöd att få för en HSB-förening eller den som anlitar HSB som förvaltare.
– Genom HSB har styrelsen tillgång till all kunskap som behövs. Vi har ett gediget utbildningspaket som vi hela tiden slipar på och förnyar för att göra ledamöterna så kompetenta som möjligt, säger Mikael Jönsson.

Utöver styrelsestöd har HSB Malmö en mängd specialkompetenser att erbjuda föreningarna för att få trygga och välskötta områden. Det handlar om allt från förvaltning till projektledning och juridisk rådgivning.
– Men det är alltid den enskilda bostadsrättsföreningen själv som bestämmer vilka tjänster de vill ha vår hjälp med.

 

En trivsam bostadsrättsförening då – hur skapar man det?
– Börja med att se på din omgivning som något positivt. All forskning visar att om du känner människorna i din närhet så upplevs de inte som störande. Därför ska man få människor att mötas.
– Det finns enkla saker att göra som skapar en trevlig atmosfär. Till exempel att bjuda på landgång eller buffé vid årsstämman, eller en pizzaslice under den gemensamma städdagen, säger Lisa Renntun.
Apropå städdagar, vad gäller? Måste alla delta?
– Nej, det är upp till var och en. Och ingen kan bli uppsagd för att man inte deltar i städdagar. Vi kan bara välkomna ett engagemang, säger Lisa Renntun.

 

5 saker som du bör ha koll på

• Hur ser föreningens ekonomi ut?
Läs årsredovisningen och sätt dig in föreningens ekonomi, för den blir också din. Hur mycket lån har man och hur är räntebilden? Om ekonomin är dålig så kanske avgiften måste höjas. Men bra siffror kan också vara en varningsklocka – har man skött sitt underhåll?

• Finns det en underhållsplan?
Be styrelsen redogöra för den. Hur ser det ut med pågående och kommande renoveringar? Finns det pengar avsatta i fonden för yttre underhåll om det behöver göras ett större arbete, till exempel stambyte? Eller kommer man att behöva låna pengar till kommande renoveringar?

• Vad står det i stadgarna?
Varje förening har sina regler som står inskrivet i stadgarna. Det är bra att från början känna till vad som gäller.

• Vad ingår i månadsavgiften?
Priset för bostadsrätten är din andel i bostadsrättsföreningen medan månadsavgiften ska täcka de löpande utgifterna för att hålla fastigheten i gott skick, som uppvärmning och framtida underhåll. Vad gäller till exempel för el, vatten och sopor?

• Finns det några planer på att höja månadsavgiften?
Fråga mäklaren eller ordförande i bostadsrättsföreningen.

Läs mer om Bostadsrättskollen här

 

3 råd till styrelsen

1. Gå utbildningarna som HSB erbjuder för att bli så kompetent som möjligt.

2. Använd en eller flera av de tjänster som HSB erbjuder, till exempel fastighetsskötsel eller ekonomi. Tänk inte att ni ska klara allt själv, då blir styrelsearbetet tungt och tråkigt.

3. Se HSBs representant i styrelsen som en resurs och förmån. Alla medlemsföreningar har en HSB-ledamot som kan bistå med vägledning och avlastning.

Här kan du läsa mer om HSBs tjänster

HSB Malmö

• 50 000 medlemmar
• 8 000 bosparare
• 30 000 lägenheter som tillhör en HSB Bostadsrättsförening
• 2 200 hyreslägenheter
• Medlemsägd ekonomisk förening
• Bygger, äger och förvaltar fastigheter i Malmö, Burlöv, Lomma, Trelleborg, Vellinge och Svedala.

 

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies
Cookie-val