Oscar Lion kom som 19-åring från Italien till Malmö för att arbeta på Kockums. Några år senare köpte han sig en lägenhet i HSBs bostadsrättsförening Hilda på Rosengård. De 16 husen – åtta låga och åtta höga – var nästan nybyggda och bostadsområdet sjöd av liv.
”De flesta som bodde här då var arbetare”, säger Oscar Lion som flyttade in i bostadsrättsföreningen Hilda 1974.
– De flesta som bodde här då var arbetare och jobbade på Kockums, i Strumpfabriken eller på Addo som tillverkade räknemaskiner. Man träffades på gården och det var stor sammanhållning. Här bildade jag och min fru Yvonne familj och våra barn är uppvuxna här. Vi är fortfarande ganska många i min generation som bor kvar efter 30-40 år, berättar Oscar Lion som idag är 73 år och har uppdraget som vice ordförande i bostadsrättsföreningen.
Hilda är Malmös näst största bostadsrättsförening med 767 lägenheter. Det är ett av HSBs tre områden som byggdes 1969-1970 på Rosengård. Systrarna Kockum som tidigare ägt marken och gården som låg där fick ge namn åt två av föreningarna, Hilda och Ida på von Lingens väg, medan den tredje föreningen, på Thomsons väg, döptes efter rättaren Arvid.
– Hilda idag är ett väldigt blandat område, både vad gäller åldrar och nationaliteter. Det bästa är att det är grönt och fridfullt, och du har nära till allt. Du är ute på motorvägen direkt, och har bara tio minuter in till Malmö centrum, säger Dragica Pertovic som är ordförande i HSB brf Hilda.
”Hit flyttade man när man kommit upp sig lite”, säger Dragica Petrovic som bott i Hilda sedan 1990.
En föregångare
Dragica Petrovic flyttade in här 1990, hon kom ursprungligen från Balkan till Sverige tillsammans med sin mamma.
– Hit flyttade man när man kommit upp sig lite, säger hon och ler. Vi bodde på Rosengård och jag ville inte flytta så långt bort. Jag tycker fortfarande vi bor väldigt bra även om servicen på Rosengårds centrum har blivit lite sämre, säger hon.
Hon berättar med stolthet om hur Hilda har utmärkt sig i olika sammanhang och vill lyfta de positiva sidorna – istället för de negativa sidor som ofta kommer fram när det talas om Rosengård.
Och det finns mycket positivt att prata om. Flera av de saker som Hilda gjort har väckt intresse långt utanför Rosengård och Malmö. Som deras nya IT-satsning.
– Vi är en av Sveriges mest moderna föreningar vad gäller IT med ett snabbt bredband som ingår i avgiften. I trappuppgångarna finns digitala informationstavlor och du har en app i din mobil. Där får du tillgång till all fakta och information som rör din bostad och har du frågor till styrelsen så kan du skicka dem i en chat. I appen får du också krisinformation, bland annat från Folkhälsomyndigheten. Det är framtiden att vara uppkopplad, många har varit här och tittat på vad vi gjort och blivit imponerade, berättar Dragica.
Hilda har en rik historia och är en av de tre HSB-föreningar som byggdes på Rosengård i slutet av 1960-talet. De äldre fotona på väggen kommer från Malmö Muséers fotosamling.
Solpaneler och bikupor
Allra mest uppmärksamhet har de fått för det stora renoveringsprojektet Hållbara Hilda för 10-12 år sedan, som de fick både Malmö stads och HSBs miljöpris för. Det omfattande byggnadsprojektet var ett av de första större förnyelseprojekten inom ett helt bostadsområde byggt i slutet av 1960-talet. Det var då en unik satsning som många var intresserade av både nationellt och internationellt. Helhetsgreppet omfattade bland annat badrumsrenoveringar, stambyten, ny ventilation och fasadrenovering. Hela förändringen var miljöinriktad och hade fokus på hållbar renovering. Även solpaneler sattes upp på höghusens tak.
– Solpanelerna ger idag en överförbrukning där vi kan sälja tillbaka energi. Och vi fortsätter satsa på miljön med bland annat nya bikupor på taket i år, säger Dragica Petrovic.
Hilda är anslutna till HSBs klimatavtal och arbetar hela tiden mot målet att minska föreningens klimatpåverkan. Och renoveringarna har fortsatt, bland annat med upprustning av entréer och tvättstugor och byte av hissar. Även utemiljön på de fyra gårdarna har fått en genomgång med nya lekplatser, sittgrupper och grillar. Nästa planerade projekt är en inhägnad av hela området som stämman beslutat om.
Ekonomiskt har det också vänt, från att kostnaderna drog iväg med höjda avgifter som följd, till en god ekonomi där föreningen nu har kunnat genomföra renoveringar med eget kapital.
De senaste tio-tolv åren har Hilda genomgått en stor förändring med renovering av både hus och gårdar. Bland anat har barnen fått nya lekplatser.
Belysning som sticker ut
Oscar Lion tror att de flesta medlemmarna tycker det är bra med förändringarna.
– Ungdomarna är jätteglada för de har gratis internet, barnfamiljerna är glada för de nya lekplatserna och de gamla har fått sittgupper med vindskydd. Så jag tror alla är nöjda, säger han.
Oscar Lion berättar också med stolthet att de har Malmös troligen största julbelysning i träden på gårdarna – som dessutom skiftar färg.
– Till första advent har vi lamptändning och bjuder på lussebullar på gården. Sen lyser de ljusblått i samband med Mustaschkampanjen och Rosa när det är Rosa Bandet.
När de tre HSB-föreningarna på Rosengård var nya så pågick en mängd cirkel- och gruppverksamheten med allt från språk till dans och trafikskola för medlemmarna. Och för några år sedan hade Hilda en fritidsgrupp som bland annat arrangerade bussresor och kaffeservering. Numera är gårdsfesten på nationaldagen 6 juni den stora gemensamma aktiviteten i området.
– Då har vi en riktig familjedag utomhus med hoppborgar, grillkorv, kakor och kaffe. I år skulle vi ha firat lite extra med anledning av 50-årsjubiléet ifjol. Nu går inte det på grund av coronapandemin, men förhoppningsvis kan vi ha festen senare i sommar eller höst istället, säger Dragica Petrovic.
Läs mer här om Rosengårds historia
Läs mer om medlemskapet i HSB här.