hela denna avdelning är en annons från HSB Malmö

Fem tips för en grönskande gård och balkong

Nu längtar vi ut mer än någonsin och en fin utemiljö kan vara guld värd. Men hur ser er gård ut? Behövs det lite enklare vårfix för att göra den mer inbjudande? Eller är det dags för ett större grepp? Här ger landskapsingenjör Christian Arestad på HSB Malmö sina bästa tips. Om allt från växtval till senaste trenderna och hur du kan odla på din egen balkong.

Fler spontana möten, ökad trivsel och mer attraktiva lägenheter.

En vacker, grön och inbjudande gård kan ha många positiva effekter. Nu när vårsolen tittat fram brukar vi bli som mest inspirerade och se med nya ögon på vår utemiljö.

 

Men hur gör man för att få en fin gemensam gård? Det låter vi Christian Arestad svara på. Han är landskapsingenjör och chef för HSB Malmös Fastighetsservice, där trädgård och markskötsel ingår. Hans grupp har hand om det löpande underhållet av bostadsrättsföreningarnas utemiljöer, som att rensa rabatter, klippa gräs och beskära buskar och ibland även plantering.

 

– Numera vill de boende ha det mer och mer som i en villaträdgård, även när man bor i flerfamiljshus, säger Christian Arestad.

 

– En viktig fråga att tänka på inför en förändring är hur man vill att gården ska användas. Och att börja planera i god tid. Glöm inte heller att tänka på skötseln, vem tar ansvar för den? Inget levande sköter sig själv och det finns en risk att man lägger för stort ansvar på styrelsen.

 

Christian Arestad är landskapsingenjör och chef för HSB Malmös Fastighetsservice.

 

HSBs bostadsrättsförening Ringsted i Malmö med 280 lägenheter och tre stora gårdar har nyligen gjort en stor förändring av sin utemiljö med professionell hjälp. I trädgården finns bland annat grillplatser, kryddträdgård, lökväxter och äppelträd. De har fått mycket beröm och ser att medlemmarna använder sin trädgård mycket mer idag. Men att föreningen själv skulle ta ansvar för skötseln var aldrig något alternativ.

 

– Nej, det är ett alldeles för stort ansvar. Vi har ett gott samarbete med HSB som sköter den övergripande trädgårdsskötseln och de var med redan vid planeringen tillsammans med trädgårdsarkitekten. De är också involverade i den långsiktiga planen för föryngringen av gården, med nya etapper, säger föreningens ordförande Maria Möllerström.

 

 

Tips för en fin gård och balkong:

 1. Vårstäda i rabatterna

Om ni inte redan har gjort det så är det dags nu. Räfsa upp lösa grenar, klipp ner perenner så att allt nytt kan komma fram och beskär buskar. Gödsla gräsmattan och jordförbättra vid behov. Missa inte heller att rensa bort ogräs, om det ska se snyggt ut. Lägger man krut på ogräsrensningen nu så blir det mer lättskött senare under säsongen. Se också till att hålla kanterna snygga och prydliga.

Har ni inte klippt gräset ännu? Det gör inget! Det är bättre att vänta så länge som möjligt med första klippningen tills det har vuxit sig högt och starkt. Då konkurrerar det ut ogräs och mossa bättre.

 

 

2. Dags att plantera

Vill ni ha nya perenna blommor i rabatterna så plantera dem nu tidigt på våren, då krävs det inte så mycket vattning. Men tänk på helheten, det blir inte så snyggt om man stoppar ner växter lite här och där. Blommor i urnor är det också dags för nu när frosten troligen är över.

Och lite kogödsel och jordförbättring är alltid bra att lägga på eftersom jorden lätt blir utarmad, då växer allt bättre.

 

 

3. Fixa en trivsam gård

Vill ni göra en större förändring för att få en grön och trevlig gård så ta hjälp av trädgårdskunnig expert som kan bedöma förutsättningarna och hjälpa till med allt från planskiss till växtval. Hösten är en bra tid att göra arbetet så sätt igång med planering och ta in offerter nu.

 

En idé är att bygga olika rum på gården utifrån hur ni vill att den ska användas. Med en sittgrupp att samlas kring och få in säsongerna så ni har fin blomning från vår till höst. Anpassa växterna efter läge och lämna inga tomma svårskötta jordytor.

 

Gör det enkelt och välj gärna många växter av samma sort. Det bir mer effektfullt, till exempel med ett helt hav av lavendel. Undvik bärbuskar och fruktträd vid parkeringsplatser och ha inte taggbuskar vid lekplatsen.

 

 

4. Trenden: Trädgård åt alla

Nu, mer än någonsin, vill alla ha trädgård även när man bor i flerfamiljshus. Gärna en japansk eller med Medelhavsväxter – vi inspireras av våra resor. Och fina höstfärger!

 

Många satsar på odling, kanske i pallkragar. Men kolla av intresset i föreningen först och börja i mindre skala för att se hur det går. Ingen blir glad av tomma lådor eller lådor med maskrosor och annat ogräs. Gör gärna gemensamma inköp av frön och plantor och gör en grundrensning en gång om året – det går att ha med i det vanliga trädgårdsskötselavtalet.

 

Att odla ätbart är kul, både för vuxna och barn, och ni kan till exempel sätta vinbärsbuskar, krusbär och rabarber på gården.

 

Miljötänket har också kommit in på våra gårdar, där gröna tak med sedumväxter är en trend. En del vill ha ängsgräs för att hjälpa bina. Det blir trevligt om man tar en yta av gården till blandade ängsblommor, och i anslutning till ängen kan man ha en pallkrage med örtkryddor.

 

 

5. Fint och frodigt på balkongen

Balkongodling behöver inte bara vara tre meter balkonglåda. Det finns många sätt att få en både matnyttig, doftande och grönskande balkong. Börja med att kolla läget vad gäller sol och vind och anpassa växtvalet efter det.

 

Satsa på fleråriga örtkryddor och tomater i krukor mot väggen, där de är mer skyddade. Och gärna små träd i krukor om det finns plats. Vintergrön buxbom och fikon är också härligt att ha och tänk på säsongen även på balkongen så du kan njuta av blommor hela sommaren.

 

Kommer inte solen in till växterna så lyft upp dem på en stege med hyllplan mot väggen. Ormbunkar funkar på en skuggig norrbalkong.

 

Glöm bara inte bort vattning och gödning på din grönskande balkong – men tänk på dina grannar. Tänk också på att balkonglådor ska placeras på insidan.

 

Läs mer om skötsel av utemiljö och innergård här.

 

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies
Cookie-val