Ofta kan flerfamiljshus byggda på 1980-talet vara lite svåra att tycka om. Och den kompakta tegeljätten Ripan 14, som HSB byggde 1987 mellan Föreningsgatan och Lugna gatan i anslutning till den gamla saluhallen, är nog inget undantag. I alla fall för den som bara passerar förbi utan att titta efter ordentligt.
För det räcker att titta uppåt lite för att se formerna som skapar liv, och åt sidan för att se mönster och murarglädje i den röda teglen.
– Det här är ett tydligt barn av sin tid. Men det finns också mycket som är speciellt med just det här huset, säger Magnus Fernebrant, arkitekt på Malmökontoret Hultin & Lundquist och tidigare kollega med arkitekten Kurt Hultin som ritat Ripan 14 och många andra hus i Malmö.
Framför allt är det insidan som överraskar. Helt olik utsidan. Här öppnar sig en kringbyggd innergård med träd och grönska. Loftgångar där alla hyresgäster har egna uteplatser och med stora fasta balkonglådor för perenner hela vägen runt om. Och det är oftast helt tyst, trots centrumläget och den livliga trafiken utanför på Föreningsgatan.
– Man kan nästan uppfatta det som en klostergård. Jag ville skapa en känsla av gemenskap och det tror jag att vi lyckades med, säger arkitekten Kurt Hultin som hunnit fylla 94 år.
Pandemin gör att Kurt Hultin nu håller sig hemma, men för två år sedan gjorde han ett besök tillsammans med vänner för att titta på Ripan 14 och få en bild av hur huset har stått sig genom åren. Han låter nöjd med det han såg och berättar om utmaningarna med projektet.
– Utöver lägenheterna skulle det finnas ett parkeringshus, som inte var underjordiskt, och en sopsug för kvarteret. Det låter ju inte som världens roligaste byggnad, men det var då jag kom på att bygga lägenheterna ovanpå garaget, berättar Kurt Hultin.
55 hyreslägenheter
Huset ägs av HSB och innehåller 55 hyreslägenheter som HSBs bosparare har förtur till. På de två första våningarna är det parkeringsgarage och där ovanpå ligger lägenheterna i tre våningsplan. I stort sett alla lägenheter är riktade in mot den gemensamma gården, som alltså är anlagd på p-husets tak.
– Loftgångshus har ju inte heller något vackert rykte, men i det här fallet tycker jag det blev riktigt lyckat. Det finns tre entréer så man behöver inte ha så många som går förbi ens lägenhet och alla har fått varsin liten uteplats att sitta på, säger Kurt Hultin som också låg bakom planeringen av utemiljön med springvatten, flaggstång, sittplatser och björkar.
De flesta träden har dött efter hand, och ersatts med annan grönska, och springvattnet är också borta, men Lennart Eckerholm, som är förvaltare hos HSB , säger att det börjar bli dags för en mer genomgripande förändring av utemiljön.
Ritade även Kronprinsen
Kurt Hultin arbetade på Thorsten Roos arkitektkontor, som under många år hörde till de tongivande kontoren i Malmö. Bland annat är Thorsten Roos och Kurt Hultin arkitekterna bakom Kronprinsen. Senare bytte de namn till Hultin & Lundquist Arkitekter, som idag ägs av Magnus Fernebrant. Han berättar att en av Kurt Hultins stora styrkor är bra planlösningar, vilket också syns i Ripan 14. Lägenheterna har bland annat sina förråd i lägenheten och varje flygel har gemensam tvättstuga.
Att det här är ett hus som man trivs i intygas av Fernando Valdés som vi träffar på gården. Han har bott i en av marklägenheterna sedan det var nybyggt.
– Jag bodde till och med ensam här en vecka innan de andra flyttade in och har aldrig haft någon anledning att flytta härifrån. Vi trivs med gården, ja allt, och det är bara att släppa ut barnen. Det har känts tryggt, säger han.
En sluten oas
Magnus Fernebrant tycker att Ripan 14 fortfarande har stora kvalitéer, framför allt i bostäderna, även om det oftast inte är så man ritar och bygger hus idag.
– Det här är en sluten oas som är väldigt uppskattad av de boende, nästan med en radhuskänsla. Men idag låter man oftast husen bli en del av staden, så att de samspelar med sin omgivning i högre grad, säger han.
Läs mer om HSB Malmös hyreslägenheter och se var de finns.