hela denna avdelning är en annons från HSB Malmö

Så får du koll på hur huset mår – och höjer värdet på din bostadsrätt

Känner din bostadsrättsförening sina hus tillräckligt väl? Med regelbundna besiktningar av fastigheten och en uppdaterad underhållsplan går det att spara både tid och pengar – och höja värdet på bostäderna. Här är saker som styrelsen bör hålla koll på.

– Underhållsplanen är grunden i allt. Genom att planera framåt och prioritera rätt går det att spara mycket pengar till föreningen och slippa stora och plötsliga avgiftshöjningar, säger Tom Andersson, chef på tekniska tjänster hos HSB Malmö.
I underhållsplanen beskrivs fastigheten, när och hur underhåll ska utföras och vad arbetet kostar.
– Här ska man kunna se när behoven kommer för att i god tid kunna avsätta pengar till den yttre fonden och inte skjuta det framför sig.
 

 

En sak som många inte känner till är att styrelsen enligt lag är skyldig att förvalta sin fastighet på rätt sätt.

Vad ska styrelsen då tänka på?
– En viktig sak är att uppdatera planen och göra regelbundna yttre besiktningar av fastigheten tillsammans med en kunnig person, säger Tom Andersson.
Underhållsplanen är ett levande dokument och bara för att exempelvis en fasad eller fönster generellt bedöms ha en viss livslängd, så skiljer det förstås från fastighet till fastighet beroende på hur den är byggd. Om ett tak börjar läcka tidigare än planerat ska det inte behöva komma som en överraskning.
– Sen kommer det absolut viktigaste: Att göra upphandlingen rätt när arbetet ska utföras. Skulle det bli problem så måste det hålla juridiskt.
 
Många flerfamiljshus står idag inför stora renoveringar. De byggdes under miljonprogramåren för drygt 50 år sedan och har behov av större uppdateringar med bland annat stambyten. Samtidigt kommer nya krav kring energibesparing och avfallshantering. Det kan bli mycket på en gång – därför gäller det att tänka rätt.
– Om taket behöver läggas om bör man till exempel samtidigt tänka framåt kring energikostnaderna. Kanske går det att satsa på solceller? I slutändan kan det som var en kostnad faktiskt bli en besparing istället.
 
Samordning är ett nyckelord som kan spara stora pengar åt föreningen.
– Genom planering kan man optimera renoveringen. Att byta taket ena året och laga fasaden nästa år blir dyrt. Samordna det istället så behöver man bara bygga ställning en gång, vilket är en stor kostnad. Gemensam upphandling sparar också pengar, säger Tom Andersson.
 

 
Något som också blir allt viktigare är utemiljön – det första som möter spekulanter vid en visning.
– Många föreningar inne i stan satsar på sin gemensamma utemiljö idag för att göra den mer trivsam och funktionell. En sak att ta hänsyn till då är att cyklarna blir allt fler och måste ställas någonstans, inte minst de stora lådcyklarna. Och till elbilar behövs laddplatser.
Att se behovet av underhåll och kunna prioritera när mycket behöver göras samtidigt är något som de flesta bostadsföreningar idag känner att de behöver hjälp med.
 
– Tätt och torrt är alltid det viktigaste i en fastighet om man måste prioritera. Men det är svårt och det finns hjälp att få hela vägen från besiktning till underhållsplan och renovering för att allt ska bli rätt. Vi har experter som kan hjälpa till med alla de här delarna oavsett om det är en HSB-förening eller inte, säger Tom Andersson.
 
Det här kan ni få hjälp med – läs mer här om HSBs tjänster
 

Fem tips för att lyckas med underhållsplanen

1. Se underhållsplanen som ett levande dokument och håll den uppdaterad.
2. Var inte för detaljerad – fokusera på stora åtgärder.
3. Planera in en fastighetsbesiktning en gång om året, gärna inför budgetarbetet
4. Om möjligt – genomför flera underhållsåtgärder på samma gång. Gemensam upphandling sparar pengar
5. Ta hjälp! HSB har experter som kan hjälpa er med underhållsplanen.
 

HSB Malmö

• 50 000 medlemmar
• 8 000 bosparare
• 30 000 lägenheter som tillhör en HSB Bostadsrättsförening
• 2 200 hyreslägenheter
• Medlemsägd ekonomisk förening
• Bygger, äger och förvaltar fastigheter i Malmö, Burlöv, Lomma, Trelleborg, Vellinge och Svedala.

 

Sydsvenskan
Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies
Cookie-val