– Jag såg på en lapp i trappuppgången att det behövdes folk till styrelsen. Och lite ansvar får man ta tänkte jag. Nu tycker jag det är kul att kunna påverka stället man bor på, och man lär sig extremt mycket vuxengrejer på det här.
Bostadsrättsföreningen Odlaren, med sina fyra hus och 128 lägenheter, ligger i hjärtat av Malmö, bara en liten bit från den myllrande Nobelvägen. Men när husen med sina kulturskyddade prickbalkonger byggdes i början på 1950-talet så var det på mark som tidigare varit ett koloniområde med samma namn.
För Sofia Nilsson var läget perfekt, nära många av hennes vänner.
– Jag bodde i kollektiv, men hade börjat jobba och behövde en egen bostad. Då köpte jag den här tvårumslägenheten, utan att ha någon aning om hur den såg ut mer än från bilderna på Hemnet. Och jag hade ingen koll varken på föreningen eller deras ekonomi, säger Sofia Nilsson.
Sofia Nilsson är nu sekreterare i HSB brf Odlarens styrelse. ”Jag har ju inte samma erfarenhet som de äldre och stenkoll på allt, men då måste man fråga”, säger hon.
”Lite surrealistiskt ibland”
Nu, snart tre år senare, är det annorlunda. Sofia Nilsson, som hunnit fylla 26, har koll på det mesta i föreningen sedan hon valdes in i styrelsen, först som vice ordförande och nu efter senaste årsmötet som sekreterare.
– Jag har varit med och tagit beslut om renovering av hissar och nu ska vi byta tak. Det är stora beslut och känns lite surrealistiskt ibland. Men då tar vi in konsult, för vi i styrelsen är ju trots allt inte experter.
Från HSB i Malmö får de hjälp både med ekonomin och underhållsplanen. Medlemmar får också gratis utbildning och Sofia har gått kursen Ny i styrelsen där hon fick lära sig grunderna för styrelsearbetet. I HSB brf Odlaren delar ledamöterna på arbetet som vicevärd, och de har en öppen expedition första måndagen i månaden. Det innebar att Sofia fick ta ett stort ansvar redan från början.
– Vi har ett rullande schema där man är vicevärd två veckor i taget och svarar på mejl och telefonsamtal från medlemmarna. Det var ju inte helt enkelt i början, men jag har fått lära mig och när man är medlem i HSB så finns det alltid någon att fråga. Som nu när jag fick en fråga om hur man gör vid en bodelning, den kunde jag skicka vidare till HSB Malmö.
Fasaden med de prickiga balkongerna är kulturskyddad och ett lite av ett signum för bostadsrättsföreningen.
Viktigt att våga
När hon flyttade in hade Sofia aldrig tidigare bott i bostadsrätt, eller suttit i en förenings styrelse.
–Men jag har spelat fotboll i hela mitt liv och varit ungdomsledare, så jag var lite insatt i hur föreningslivet fungerar.
I HSB brf Odlarens styrelse är de flera yngre ledamöter och Sofia tycker att fler unga ska våga ta uppdrag i sin förening.
–Man lär känna sin förening och sina grannar på ett helt annat sätt och vi har till exempel en jättefin innergård med pingisbord, grillplats och odlingslådor som styrelsen beslutat om. Nu ska vi inreda den gamla piskbalkongen på taket till en lounge med soffgrupp att hänga i.
– Sen är det väldigt viktigt att de boende är engagerade. Det är ju våra hem och våra pengar det handlar om. Därför ska man våga, fast det innebär att ta ansvar för fler än bara sig själv.
En merit att ha med sig
Personligen har hon också saker att vinna på uppdraget i styrelsen, tycker Sofia.
– Det är ju en jättebra merit, som visar att man vill ta ansvar och engagera sig. Och så har jag lärt mig saker som jag har användning för i mitt företag inom mode och design, som jag driver bredvid jobbet som lärare.
Nu i efterhand kan Sofia inte alls förstå hur hon kunde köpa ”grisen i säcken” och satsa sina pengar i en bostad som hon inte ens hade sett.
– Det var ju väldigt dumt förstår jag nu. Så det var ju tur att det blev bra ändå, för jag trivs extremt bra med att bo här.
Så kan HSB Malmö underlätta styrelsearbetet. Läs mer här.
Sofia Nilsson
Bostad: Två rum och kök med balkong, i HSB brf Odlaren i Malmö
Ålder: 26
Jobb: Lärare på Tillskärarakademin Malmö
Intressen: Fotboll, sömnad, techno och korv med bröd
Drömbostad: En lägenhet med takterrass och plats för ett eget syrum
Här finns hjälp att få!
Att sitta i styrelsen är kul – och behöver inte alls vara särskilt betungande. För medlemmar i HSB finns massor av stöd att hämta.
- Kostnadsfria utbildningar
Ekonomi och juridik, kurser för ordförande eller sekreterare. Välutbildade förtroendevalda ger stabila föreningar och trygga medlemmar. Du bjuds också in till seminarier, föreläsningar och nätverksträffar.
- Gemensamma avtal
HSBs 4000 medlemsföreningar i hela landet kan teckna förmånliga avtal med många leverantörer till exempel när det gäller el och försäkringar.
- HSB-ledamoten
I föreningens styrelse ingår en ledamot från HSB Malmö som ett professionellt stöd för att underlätta styrelsearbetet.
- Juridisk rådgivning
Många ärenden kan vara komplicerade. Då finns juristerna hos HSB Malmö som är specialister på bostadsrättsjuridik.
- Anlita en stämmoordförande
I medlemskapet ingår möjligheten att utan kostnad boka en erfaren ordförande som leder bostadsrättsföreningens stämma.
- Mallar, handböcker och broschyrer
Här finns hjälp för att underlätta styrelsearbetet.
- Kostnadsfri hemsida
- Tidningen Uppdraget
Vänder sig till dig i styrelsen med tips, guider och inspiration.
- Påverkar i bostadsfrågor
HSB är med sin storlek en aktör att räkna med som driver opinionsbildning i viktiga bostadsfrågor.